Vi tillbringar en stor del av vår vakna tid på arbetet. Tillsammans med våra arbetskamrater. Var och en av oss ingår i ett lag som försöker utföra vårt arbete på ett bra sätt. Det ger oss lön och trygghet. Men också mening och stolthet.

Titta dig runt lite i boden. Vilka ser du? Vi är olika erfarna. Några är unga och gröna. Andra mitt i livet. Några fårade och erfarna. Våra kroppar har tagit olika stryk av åren på jobbet.

En del yngre är snabbare, men de äldre har erfarenhet och är smarta. De vet att du måste kunna hålla ett helt arbetsliv. Arbetslivet är aldrig något 100-meterslopp som arbetsgivarna tror.

Varifrån kommer ni? Där sitter kanske en norrlänning. Kallar ni han för Lappen kanske? Någon pratar skånska eller är det danska? Kanske finns det en go gubbe från Götet?

Förmodligen kommer ni från lite olika landsdelar. Någon kanske kommer från ett annat land. En seg fåordig finne kanske? Eller en glad dansk? Vi har alla våra schabloner. Men på ett kamratligt sätt.

Vi driver med varandra men vi vill inte skada eller såra. En del av gemenskapen och jargongen. Ytterst är vi ett lag – vi håller ihop vi arbetskamrater.

En stor del av vår vardag är vi beroende av varandra. Det funkar bara inte, om vi inte respekterar och stöttar varandra. Vi lär av varandra. Vi hjälper varandra.

Kanske har du en tjej som arbetskamrat på jobbet. Som pluggat sig igenom gymnasiet. Vågat att bryta könsbarriärerna för att hon gillar att jobba som elektriker.

Troligen har hon fått slagits hårt för att ta sig hela vägen via skolan och lärlingsanställningen på firman för att till slut komma ut till din bod. Ja det är ofta mycket tuffare att gå den vägen om man inte är som normen.

Det är en tuff prestation och bara några hundra av över 20 000 elektriker är kvinnor i förbundet. Bara det är värt respekt!

En tjej är en arbetskamrat. En i laget. Är det då okey att jävlas med henne? Skriva sexistiska skämt i omklädningsrummet eller dra taskiga kommentarer som hon tvingas höra?

Sitter du och flinar med? Gör inte det! Vi elektriker är stolta yrkesmän och kvinnor. Vi är arbetskamrater. Då ställer vi upp för varandra. Att inte göra det är ynkligt.

Jag förväntar mig att du som medlem i vårt förbund respekterar dina arbetskamrater. Oavsett var ifrån de kommer, oavsett deras sexuella läggning, religion, hudfärg eller om de är man eller kvinna. Vi är alla människor, vi är elektriker och vi är arbetskamrater.

Tolerera inte trakasserier, diskriminering eller taskiga beteenden på din arbetsplats. Jag förväntar mig att du som medlem och förtroendevald tar allvarligt på att vi respekterar varandra.

Den som inte begriper det – tala med denne. Förklara att detta är inte okey på vår arbetsplats. Sätt gränsen och gör det högt och tydligt. Vi ska inte ha smygrasister eller sådana som jävlas med arbetskamrater av olika skäl. Vi har tillräckligt med jobbet och att slåss för våra intressen och krav mot arbetsgivarna.

Jag kommer aldrig att acceptera att medlemmar i vårt förbund beter sig respektlöst mot andra medlemmar. Jag förväntar mig att även du tar det moraliska ansvaret på din arbetsplats.