• Daniel Andersson på Imtech är som ackordsansvarig spindeln i nätet på sjukhusbygget i nätet. Han är ganska ny i ackordsarbetet, men redan är han ute och inspirerar elektriker på andra arbetsplatser. Foto: Tomas Nyberg

 • Jonas Cergard, ledande montör på Bravida vid bygget av Göteborgs nya arena. Foto: Tomas Nyberg

 • – Det lönar sig jobba på ackord, det är tacksamt att börja mäta enkla jobb. Men det är viktigt med rätt förutsättningar. Det är viktigt arbetsledningen är med, säger Martin Bengtsson, ombudsman i Region väst. Foto: Tomas Nyberg

 • Peter Andersson och Daniel Andersson från Imtech vid bygget av Angereds sjukhus. Foto: Tomas Nyberg

 • Jonas Cedgard och Mattis Falk trivs med ackordsjobbet vid bygget av den stora sportarenan i Qviberg i Göteborg. Men det finns en hel del tveksamhet runt den fördelningsmodell som slöts vid senaste centrala avtalsuppgörelsen.  Foto: Tomas Nyberg

 • Mattis Falk, Bravida. – Jag har alltid jobbat med nån form av prestationslön. Har blivit bra skolad i mindre jobb. Det här är ett bra jobb och bra sätt tjäna pengar, men det är mycket man kan förbättra. Infällda dosor till exempel betalar dåligt. Men är det många rum med mycket upprepningar lönar det sig, säger Mattis när han går från rum till rum i hotelldelen.Men han är lite irriterad att det många gånger kan vara massor av gipsskivor och reglar som måste flyttas innan han kan jobba.– Hade snickarna också jobbat på ackord hade jobbet drivits framåt bättre.Men för Mattis är inte pengarna allt. Han är kritisk till uppgörelsen i den senaste avtalsrörelsen.– Fördelningen lika lön för lika arbete gäller inte längre. Man har sålt bort hela själen. Om det kommer en serviceelektriker med högre lön, får han en större del av ackordet. Försöker man jobba lika bra ska man tjäna lika. Det är inte värt detta. Jag kommer inte att hålla i nåt jobb med den här fördelningen. Man säljer inte sin själ för pengarna, säger Mattis Falk. Foto: Tomas Nyberg

 • Sara Olsson, Imtech.  – Jag har kopplat data hela året. Det är lätt att man hamnar på samma jobb. Man blir nischad. Man får ha skinn på näsan om man ska få göra något annat.– Jag tycker om att jobba på ackord, det är som en lagsport, alla måste göra sitt jobb för att man ska kunna vinna och man måste kunna samarbeta som ett lag. Vissa är bättre på vissa saker och då är det ju bra om de personerna får göra just de de är bra på. Och allt jobb är kanske inte det roligaste alltid, men allt jobb måste göras och då kan ackordet göra det roligare, du får jobba mot klockan, försöka göra det du gör fortare och hitta nya snabbare lösningar. Och att ha ordning och reda på saker och ting förenklar arbetet. Det räcker inte med bara en Zlatan för att man ska vinna, däremot hade de ju vart grymt om alla kunde vara ”Zlatan” på just deras jobb, säger Sara Olsson som kom till sjukhusbygget i september. Foto: Tomas Nyberg

 • Tobias Fallström, Imtech. – Det som drev mig var att vi bara tjäna mindre. Det ville jag inte vara med på. Folk sa att det inte går att tjäna pengar på bredband, så jag fick börja räkna, säger Tobias, som nu gjort en mall för bredbandsinstallationerna och nu har han visat att det gick att tjäna pengar på bredbandet. Foto: Tomas Nyberg

 • Goran Jaksic, Bravida. Foto: Tomas Nyberg

 • Leif Kjellberg, Imtech. – Ackordsjobbet hänger på planeringen. Man lägger in ett tempo i kroppen och man jobbar på ett visst sätt. Det förutsätter att alla kör sitt. Bollar man för mycket med folk kan du inte räkna med pengar. Foto: Tomas Nyberg

 • Kristoffer Johnsson, Bravida. – Det är roligt lära sig nya saker och sätta sin in i ATL-listan. Men man får traggla. Alla har blivit delaktiga att vara med i ett ackordslag. Men det kan vara svårt att få flyt om de andra grupperna inte har flyt i sitt jobb.Kristoffer noterar allt han gjort varje dag.– Då lär man sig gula boken. Foto: Tomas Nyberg

 • Peter Andersson, Imtech, jobbade mycket på ackord under 90-talet. Sjukhusbygget är det första ackordsjobbet på 2000-talet för Peter. Medan han sliter med att få fram en tappad skruv i en central, berättar han att han trivs.– Det håller lönerna uppe och puttar fram månadslönerna, säger Peter.Han tycker det fungerar bättre nu än på 90-talet då var det lägre garanterad lön. – Då kunde man få vänta på ackordsdelen länge och leva på lägre lön. Dessutom är det lättare att mäta i dag med databrogrammet. Foto: Tomas Nyberg

 • Göteborgs nya arena. Foto: Tomas Nyberg

– Vi kan inte se det i statistiken än, men jag har en känsla av att andelen mätta jobb har ökat det senaste halvåret.
Det säger Martin Bengtsson, ombudsman i Elektrikerförbundet i Göteborg, och en person som brinner för ackorden och lägger stor del av sin tid med att hjälpa medlemmar att få i gång mätning efter ATL-listan.
Vi åkte ner till Göteborg för att möta elektriker på två stora byggen.

LÄS ÄVEN:”Ackorden är mer rättvisa och gynnar god arbetsmiljö”

Daniel Andersson är 27 år och jobbar på Imtech i Göteborg. I stort sett under hela 2014 har han jobbat på ett bygge i Angered. Det ska bli ett nytt sjukhus.

Redan vid starten sa Daniel att han gärna ville mäta sjukhusbygget, och han kunde tänka sig att ta ansvar för det. Det var en tuff utmaning.
Daniel blev ackordsansvarig i laget, som i övrigt har två garvade ledande montörer och två i arbetslaget som samtidigt lär upp sig till ledande montör.

– Jag har mätt några små jobb tidigare på 2-3000 timmar. Det började med att jag och Viktor Gunnarsson blev blåsta på ett jobb. För mig finns inget annat. Det skulle bara mätas. Det lönar sig att jobba på ackord, säger Daniel.

Sjukhusbygget i Angered handlar om 46 000 ATL-timmar. En tuff utmaning även för de andra 25 elektrikerna på bygget. För många av de här är det första renodlade ackordsjobben, där man räknar helt efter ATL-listan.

Många nybörjare alltså, men en väldigt stor vilja hos alla att få till det.

– Visst var det tufft, men det finns inget bättre sätt att lära sig. På en kurs blir det lätta att man rabblar. Det här är en läroprocess. Ju mer vi tittar i boken, ju mer lär vi oss. Vi lusläser boken, säger Daniel.

Han säger att man nu satsar på att komma upp i 200 kronor i timmen.

– Vi har haft bra förhandlingar och alla varit med och kommit med lappar och hjälpt mig. Alla var på från
första början. Alternativet till ackordet är att ligga på 184 kronor.

Elektrikerna på Imtech har bjudit in arbetsledning att vara med på en ackordscirkel man har. Cirkeln har man två timmar i veckan, en timme på arbetstid och en timme på fritid.

Daniel jobbar med ackordsmätningen koncentrerat 2-3 dagar varje månad.
– Sen blir det några timmar varje vecka.

Men blir det inte stressigt?
– Det har fungerat jättebra med planeringen. Man blir lugn i sig själv om man tar det lugnt och metodiskt.
Man vet att allt är med. Känner att man går med rak rygg och behöver inte springa. Annars blir det kaos. Vi är de enda som hårdmäter på det här bygget. Vi ligger också bättre till än de andra yrkesgrupperna, säger Daniel.
– Stressen finns där ändå, säger Peter Andersson.

Daniel har nu lärt sig ackordsarbetet så pass bra att han inte bara sköter ackordsansvaret på sjukhusbygget. Han åker dessutom ut till andra arbetsplatser och hjälper till med deras ackordsarbete.
– Folk räds ibland för striden. Det kan vara bekvämt att slippa ta diskussionerna med chefen. Jag och Johan (projektledaren) kan vara i luven och sen kan vi släppa det. Vi klarar av att skilja på arbetet och det privata. Vi är helt ärliga och försöker aldrig att blåsa någon, säger Daniel.
– Det här är ett väldigt speciellt objekt. Daniel har tagit på sig ett jätteansvar. Hans jobb försvinner lätt om fem man i laget inte bryr sig, säger Martin Bengtsson.

I en annan del av Göteborg, i Qviberg, byggs ett stort sportkomplex. Totalt 44 000 kvadratmeter med inbyggd fotbollsplan, idrottshallar, lokaler för både idrottsgymnasium och grundskola, hotell samt ett skidspår på 1,2 kilometer inomhus. Det kallades tidigare Änglagården, då IFK Göteborg var en av initiativtagarna.
Anläggningen har nu bytt namn till Göteborgs nya arena.

Bygget startade i april och ska vara klart till sommaren 2015. Här har ackordslaget och Bravida skrivit ett speciellt avtal om fördelning enligt paragrafen 7:3A i avtalet.

Jonas Cergard är en av två ledande montörer på bygget.
– Vi började lite med ackord på stadsbiblioteket, men det här är snäppet större. Är lite av nybörjare med ATL-listan. Det vi lärde oss på förra bygget tog vi med oss hit. Tror inte vi lägger oss ner och dör om det inte blir så högt. Men en mätt sedel ger alltid mer pengar och går alla på ackord flyter arbetet bättre. Företaget är också mån om att mäta. Det är viktigt att alla blir delaktiga.

Jonas guidar oss runt i bygget. I fotbollshallen ligger gjutarna strax före. De tar bygget i sektioner, så att de kan gå in med den tunga skyliften.
– Just nu funkar det hur bra som helst. Det ser ut att gå ganska bra med fotbollshallen. Verkar bli lönsamt, säger Jonas och tittar upp mot de 400 armaturerna i taket.

Goran Jaksic är mycket delaktig i ackordsupplägget.
Han har sammanställt varenda borrhål som gjorts i bygget och gjort lathundar.

– Vi är ju ganska nybörjare. Men det verkar som att det funkar. Det finns ingen tradition. Det är många äldre som gått i pension och de var jätteduktiga.

Men de yngre fick ingen chans lära upp sig ordentligt. De fick inte vara andreman och lära sig, säger Goran Jaksic.

Martin Bengtsson är ombudsman på Region väst och huvuddelen av sitt arbete lägger han ner på att åka runt och få elektrikerna att satsa på ackordsuppgörelser.

– Ackordsuppsökeriet har ökat. Det har blivit tydligare de senaste åren. Det har fått en högre prioritet i verksamhetskretsen. För att nå resultat måste man ha kontinuitet. Men det är viktigt med rätt förutsättningar. Det är viktigt att arbetsledningen är med, säger Martin Bengtsson.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Göteborgs nya arena

Beräknat vara klart till sommaren

25 000 ATL-timmar.

27 elektriker jobbar här.

Totalt 44 000 kvadratmeter med inbyggd fotbollsplan, Idrottshallar, lokaler för både idrottsgymnasium och grundskola, hotell samt ett skidspår på 1,2 kilometer inomhus.

Byggs av Serneke Bygg AB och Prioritet finans står för bygget och Bravida jobbar med alla delar.

 

Angereds sjukhus

Beräknat vara klart vecka 5 2015. Byggtid 1 år.

46 000 ATL-timmar.

25-tal elektriker från Imtech. Det finns totalt 74 anställda på Imtech i Göteborg.

Sjukhuset ska innehålla alla behövliga funktioner som ligger utspridda i Angered i dag. De boende i området har i dag kortare livslängd än i övriga Göteborg.