• – Jag vill ifrågasätta de här utbildningarna som du ska ha för att kunna jobba och ha koll. Hur ser det ut egentligen?, säger Peter Bolin på Elmontage i Jönköping.Foto: Jan-Erik Johansson.

Är fortbildning, eller slarv med den, ett konkurrensmedel om jobben?
– Ja, hur fungerar kollen på att installatörerna har rätt utbildning och går de lagstadgade kurserna? När man ser anbuden från vissa företag så kan man undra vad det är som sker egentligen.

LÄS OCKSÅ:
Urban Pettersson: ”Det fungerar dåligt”
”Utbildning behöver uppdateras regelbundet”
”Bekymret är de oseriösa företagen”
Enkät: Får du den utbildning du behöver för jobbet?


Det säger Peter Bolin,
delägare Elmontage Jönköping. Han menar att trots att han ibland lägger anbud som han vet ligger lågt så kan den som slutligen får det ligga långt, långt under. Så lågt att det känns omöjligt att genomföra på rätt sätt och med folk som har rätt kompetens i ryggen.
– Vi hade 150 utbildningsdagar för våra 22 installatörer förra året, vi måste det för att möta framtiden helt enkelt. Ovanpå det hade vi som alltid föreskrifterna och de andra kurserna vi alltid kör löpande.

– Du kan som företag välja hur mycket du vill satsa på det nya som kommer, men jag vill ifrågasätta de här utbildningarna som du SKA ha för att kunna jobba och ha koll. Hur ser det ut egentligen? Det är väl rimligt att veta vem och hur det kollas, undrar Peter Bolin.
Problemet med rätt kompetens har också ett annat perspektiv. Under Elsäkerhetsdagen på Elmässan i Kista var temat Fulel och fuskelektriker. Det är namnet på den rapport som Eio beställt för att utreda hur ofta felaktiga elinstallationer hittas, hur farliga de är och vad eller vem som orsakar dem.

2 800 elföretag har tillfrågats och nio av tio företag sa sig ha åtgärdat felaktiga installationer de stött på det senaste året, ofta varje månad. Var femte fel ansågs dessutom direkt farligt.
Hemmafixare stod för 55 procent av felen medan så kallade fuskelektriker med bristande kompetens och behörighet varit inblandade i 39 procent. De sista sex procenten var av behöriga firmor där en montör med på pappret rätt kompetens gjort fel ändå.

Jan-Erik Johansson