Sen länge har Elektrikerförbundet, Sef,och SA bevakning haft ett kollektivavtal och enligt Sef har man ”en betydande andel av installatörerna som medlemmar”.

Från torsdagen den 11 december har moderbolaget Sector Alarm service beslutat flytta över verksamheten till moderbolaget, som är medlemmar i Almega och därmed gäller ett annat kollektivavtal med Seko.

Sef och Seko är överens om att Elektrikerförbundet ska ha avtalsrätten vid Sector Alarm service.

”När det gäller gränsdragning mellan tillämpningsområdena för olika kollektivavtal har arbetsgivarna historiskt alltid överlåtit denna fråga till de fackliga organisationerna, i vart fall på LO-området, för att undvika förödande gränsdragningskonflikter. Ur facklig utgångspunkt är detta en viktig princip eftersom arbetsgivaren därigenom inte kan välja avtal.”, skriver Elektrikerförbundet i en information.

Elektrikerförbundet säger också att Sector Alarm vägrat hitta en lösning på situationen.

Utifrån detta har Elektrikerförbundet varslat om stridsåtgärder, total arbetsnedläggelse och blockad mot det arbete som gjorts enligt det tidigare kollektivavtalet.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 8 januari.