2014 går mot sitt slut. Ett supervalår där Alliansregeringen till tvingades avgå i september. Dessförinnan ett EU-val där nationella högerextrema partier gick fram i Europa och Sverige. Där EU fortfarande politiskt är blått och där massarbetslöshet och ekonomisk tillbakagång dominerar. Där företagens och kapitalet fria rörlighet är viktigare än arbete åt alla och solidarisk välfärd. Där Sverige tappar när det gäller vad skolan förmår men toppar när det gäller ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor.
Ett år där Byggnads hade en tuff avtalsrörelse för ordning och reda på byggarbetsplatserna. Från och med 2015 har de ett avtal där byggherrarna tvingas ta ett större ansvar för alla underentreprenörer som anlitas.  Att ordning och reda och kamp mot ekonomiskt fiffel ska vara så svårt för Svenskt Näringsliv och arbetsgivareorganisationer. De om några borde väl stå på barrikaderna för att ge seriösa företag som sköter sig rättvisa konkurrensvillkor.

Seko fick föra samma kamp mot sina arbetsgivare när det gällde bemanning på Öresundstågen. Återigen arbetsgivare som under kosmetisk flagg om ”moderna och flexibla avtal” försöker dölja att företagen fritt vill disponera arbetskraften så det passar dem. Du ska bara vara tacksam för att ha ett jobb. Vi känner igen arbetsgivarekraven från andra avtalsrörelser.

Vi har haft vårt förbundsmöte i juni och valt ny ledning. Summerat erfarenheterna från stadgeändringar och ny organisation. Lite grovt är det som nu gäller – Back to basic. Organisera mera, bilda klubbar, rekrytera och utbilda fler förtroendevalda, öka avtalsbevakningen och fler möten ute på arbetsplatserna mellan medlemmar och förtroendevalda/ombudsmän.  Parallellt måste vi hålla ihop, samverka mer i 6F och LO och slåss mot arbetsgivare som blir allt mer nyliberala.

När jag skriver detta är det en stor politisk oreda i riksdagen. Den nya Alliansen ledda av urbanhögerns nya radarpar Batra & Lööf har vägrat att bidra till att Sverigedemokraternas vågmästarroll rycks undan. Trots att SD bara spelar taktiskt för att få medietid för sin främlingsfientliga politik. Allianser är kaxig och visar noll statsmannaskap. Som griniga barnungar i sandlådan där de vägrar inse att väljarna faktiskt minskade deras mandat i riksdagen med 30 och att de fick närmare 480 000 färre röster. Fakta är att de rödgröna partierna har 158 mandat och Alliansen 142.  Alliansen har tydligt innan valet tagit avstånd från SD. Nu är man taktiska och spelar ett spel där SD – som majoriteten av folket väljer bort – tillåts spela en avgörande roll.

För löntagarna viktiga frågor skjuts på framtiden, till exempel en upprustning av statens resurser för arbetsmiljön, återställning av försämringar i arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkringen. Viktiga förstärkningar av investeringar för fler bostäder och infrastruktur som ger jobb blir vilande. Satsningen på ordning och reda på arbetsmarknaden med lika villkor för likvärdiga jobb, kampen mot ekonomisk brottslighet och lönedumpning inom byggbranschen försenas. Fifflare, de som betalar slavlöner på 30-50 kr/timmen och mindre noggranna företag tackar för det.

Landets löntagare vill se handlingskraft för arbetsmiljön. Man ska kunna gå till trygga jobb och inte riskera livet. Det dör i snitt en varje månad. Därutöver för många som skadar sig och tvingas till kostsamma sjukskrivningar. Det måste till en nolltolerans mot att slarva med arbetsmiljö och säkerhet på alla arbetsplatser. Och nolltolerans innebär att regeringen sätter press på sina myndigheter och ser till att arbetsmiljölagen verkligen kan tillämpas och gör klart att för den som slarvar eller nonchalerar kommer det att kosta skjortan och bli kännbara påföljder.  Ansvar måste utkrävas annars så händer det inget!

Vi behöver nog alla ladda batterierna snart och ta nya tag 2015. Jag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Jonas Wallin