Mathias Westbrand-Emilsson från Hotell- och restaurangfacket fick pris som årets fackliga hjälte.

Han har uppmärksammade problemet med att ungdomar utnyttjas som gratis arbetskraft genom att de tvingas provjobba gratis. Ett problem som många med Mathias råkat ut för. Hans inlägg på Facebook spreds genom Sverige och uppmärksammades av flera medier, vilket skapade en mycket väl behövd debatt.

– Det var otroligt strongt av Mathias att gå ut och berätta om sina upplevelser, det är allt för många som inte vågar prata om problemet. Även respekterade aktörer på arbetsmarknaden förväntar sig många gånger att bara för att man är ung så ska man jobba under vilka villkor som helst, säger Malin Djuse, LO:s ungdomssekreterare.

Årets fackliga hjältedåd koras vid LO:s Ungdomsforum som pågår just nu. I motiveringen till årets pris heter det:” Att unga utnyttjas av arbetsgivare är inget nytt. Men Mathias visade upp ett stort mod när han offentligt gick ut och berättade sin historia. Den spred sig som en löpeld genom landet och skapade debatt under lång tid. En debatt som verkligen behövs. Med risk för sin egen framtida försörjning vägrade Mathias att låta sig utnyttjas. Rakryggad och stolt tog han den makt han hade och lät den växa virat.”

Sammanlagt fyra av årets 62 nominerade gick till final. De övriga tre finalisterna var Emmelie Renlund, Byggnads; LUKEN i Umeå och Unga ombud på IF Metalls kongress.