• Statsråden och riksdagsledamöterna bör inte ta stöd från oss för givet. Det sa Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin vid centrala representantskapet. Foto: Eric Salomonsson/Arkivbild

 

– Statsråden och riksdagsledamöterna bör inte ta stöd från oss för givet. Vi stödjer den politik som gagnar våra medlemmars intressen i samhället i och arbetslivet. Vi kommer inte att godta fortsatta nyliberala experiment eller underlåtenhet att tackla de frågor som berör landets löntagare.

Signalen var tydlig från Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin, när han inledde höstens centrala representantskap. Regeringen måste lyssna på fackföreningsrörelsen  om de ska få något stöd.

Det centrala representantskapet, CR, hade under tisdagen sitt ordinarie höstmöte. Jonas Wallin inledde mötet, där han sammanfattade läget i Sverige och världen och Elektrikerförbundets arbete.

Han tog upp frågor runt arbetsmiljön. Speciellt utifrån de olyckor och bristande ansvar från arbetsgivare som synts under hösten. Han menade att det varit en skrämmande utveckling för arbetsmiljön, och han ställde krav både på regering och arbetsgivare. Till arbetsmarknadsministern sa han:

–  Ylva Johansson, det räcker inte med nollvision. Det krävs en nolltolerans mot att slarva med arbetsmiljö och säkerhet på alla arbetsplatser.

Han tog upp dödsolyckan vid Fortum Värmes bygge i Värtahamnen.

– Hade det funnits ett kollektivavtal hade det funnits ett skyddsombud som inspekterat arbetsplatsen. Det här är nåt som hänt på grund av Lex Laval. Den är en nonchalans som Fortum visar. Hur jäkla cyniskt kan de få vara. Det är klart att de har ett ansvar, sa Wallin.

Han var också kritisk till att Miljöpartiet prioritering mellan arbetsliv och naturen.

– För miljöpartisterna måste väl människors överlevnad i arbetslivet vara lika viktigt som den biologiska mångfalden i naturen. Annars begriper jag mig inte på deras människosyn.

Han tog också upp de urusla villkor som byggnadsarbetarna har vid byggena av fotbollsarenor i Qatar inför fotbolls-vm där 2022.

– 4000 arbetare får sätta livet till innan VM kan invigas.

Inför de förtroendevalda uppmanade Jonas Wallin också att intensifiera sitt fackliga arbete. Han uppmanade att förtroendevalda måste ut på arbetsplatserna i högre grad än man gjort tidigare.


Per Eklund