• Stolta vinnare av Bästa elnyhet 2014 på elmässan i Kista blev det här gänget från elteknikföretaget Vadsbo i Göteborgstrakten. Deras LED-styrdon med Bluetooth-funktion och i princip obegränsad räckvidd är tämligen unik, menar Henrik Lönner, VD, Johan Sandberg, produktspecialist och Mikael Pettersson, projektledare.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • LED-styrdonet. Foto: Jan-Erik Johansson

Trådlös LED-dimring via Bluetooth och med obegränsad räckvidd.
Det lockade flest röster när tävlingen Bästa Elnyhet 2014 avgjordes av besökarna på Elmässan.
– Kombinationen dimring och Bluetooth är en egen svensk uppfinning och vi är unika med den, säger Mikael Pettersson, projektledare på Vadsbo.

Det handlar om LED-styrdonet LCC60 som försetts med Bluetoothfunktion. Via appar till både Android och Apples iOS styr du dimring och förprogrammerade scenarier i en belysningsanläggning. Du kan också integrera vanliga fysiska tryckknappar. Hur och var det ska lysa grupperas och programmeras i mjukvaran i oändliga varianter där bara fantasin sätter gränser.
Inget nytt med att kunna styra trådlöst via smartphones, men just att göra det via Bluetooth är själva grejen.

– Det innebär att alla i familjen, arbetsplatsen eller var anläggningen än är har en egen enhet för att kontrollera ljuset. Du slipper också belasta och öppna upp mot WIFI som har en del svagheter, säger Mikael Pettersson.
Ett annat plus är att donen kommunicerar via MESH-teknik: Du behöver bara vara inom räckhåll för ett styrdon, cirka 100 meter, för att styra hela anläggningen. Donen pratar automatiskt med varandra och på så vis kan du bygga ut en anläggning med tusentals armaturer. Samma gäller för uppdateringar: Ett don som kopplats upp mot en smartphone eller surfplatta kommunicerar det sedan vidare till övriga don och uppdaterar hela anläggningen.
I och med att intelligensen sitter i styrdonet i stället för armaturen binder du inte upp dig till ett visst armaturmärke. LED-donet har två kanaler som driver 30W vardera och passar alla LED-armaturer av standardformat.

– För elinstallatörern är det en helt vanlig LED-installation utan adressering eller fysisk programmering. Fas, nolla klart. Allt sådant görs efteråt ihop med kunden eller om kunden gör det själv.
Genom att donet vid första uppstart blir parat med en masterenhet (smartphone eller platta) så är det den enheten som sedan bestämmer och delar ut lösenord eller öppen access beroende på vilken säkerhet man vill ha.