Allt arbete i tunnlarna under Fortums värmeverk vid Hjorthagen är nu stoppat från i fredags tills vidare.
Arbetsmiljöverket utökade därmed det stopp som Elektrikernas skyddsombud tog beslut om i torsdags.
Elektrikerförbundet överväger nu att stämma Fortum, när de vägrade släppa in Elektrikernas skyddsombud vid deras första besök i onsdags.

Elektrikerförbundets regionala skyddsombud stoppade i torsdag i förra veckan allt arbete för 30 elektriker. Orsaken var bristfällig nödbelysning i tunnlarna.
När Arbetsmiljöverket i fredags var på besök på arbetsplatsen, gjorde de samma bedömning som skyddsombuden. Arbetsmiljöverket stängde därmed allt arbete i tunnlarna tills vidare. Totalt berör stoppet ett 90-tal yrkesarbetare.

– Arbetsmiljöverket gav oss rätt i allt, säger Nils Thorsell, regionalt skyddsombud som var delaktig i skyddsstoppet i torsdags.

Fortum hotas nu av stora viten på grund av de brister i skyddsarbetet som upptäckts.

– Fortums cyniska vinstmaximering leder till att människor tvingas arbeta under bokstavligen livsfarliga förhållanden. Frågan är hur länge ansvariga på Fortum får fortsätta med detta, säger skyddsombudet Petter Johansson till www.sef.se.

Dessutom överväger Elektrikerförbundet att stämma Fortum på grund av att företaget stoppade de regionala skyddsombuden att komma in på arbetsplatsen i onsdags i förra veckan.

– Vi kan inte acceptera att företag som Fortum tjänar sina pengar till vilket pris som helst! Vi är tydliga, för oss gäller bara ”nolltolerans” mot olyckor och osäkra arbetsförhållanden i Byggbranschen! För oss handlar det om människors lika värde oavsett om man är elektriker från Sverige eller vilket annat land som helst!, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.

– Att Arbetsmiljöverket valt att utöka skyddsstoppet visar tydligt att vi har en brist. Nuvarande nivå på bland annat skyltning och nödbelysning visade sig inte leva upp till Arbetsmiljöverkets krav. Vi arbetar nu för fullt med att så snabbt som möjligt med att korrigera bristerna, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Fortum Värme.

Per Eklund