• Emma Olsen, Ida Björnström, Sanne Kansa, Sandra Johansson och Eva Samskog jobbar alla på Goodtech i Kiruna. Alla trivs och det finns en aktiv företagspolicy att ha en stor grupp tjejer. Det förbättrar arbetsklimatet, menar deras chef. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Chefen är mån om att det ska vara blandat. Det är bra och vi har bra killar också, säger klubbordföranden Ida Björnström. Foto: Tomas Nyberg

– Det är väldigt positivt för gruppen att ha flera tjejer. Det blir en annan bättre stämning.
Det säger Kent Asterlund, enhetschef på Goodtech i Kiruna.
Just nu är sex tjejer av totalt 22 elektriker på arbetsplatsen.

 

LÄS MER: Kvinnorna stormar in

 

Det är ett ungt arbetsgäng på Goodtech i Kiruna. Medelåldern ligger under 30 år. Mest handlar det om jobb på LKAB, men det är också andra stora och små jobb. Nu ska LKAB spara en del, vilket kan påverka underentreprenörer. Samtidigt väntar en gigantisk flytt av delar av staden.
– Det kan bli en utmaning med flytten, men det är många intresserade söderifrån som vill vara med, säger Kent Asterlund.

I dag är det 22 anställda på företaget och Kent Asterlund har en ambition att 30 procent ska vara tjejer.
– Jag försöker aktivt få in tjejer. Som det är i dag behövs det en tjej till för att nå målet. Men jag hittar ingen. Hela Norrland är dammsuget på elektriker, säger Asterlund.
Han tycker att stämningen på arbetsplatsen förbättras när det är en större grupp tjejer.
– Det är väldigt positivt för gruppen. De är uppskattade hos kunden. Har ofta en annan ingångsvinkel. Det tar också udden av allt för mycket macho. Det är intresset, engagemanget och motivationen som avgör om man är en bra elektriker. Det har inget med kön att göra.
Tjejerna tycker det fungerar bra.
– Det är bra killar. Vi har kul på jobbet. Det blir bättre stämning när det är blandat, säger Ida Björnström.
Hon har jobbat på firman 1,5 år och sen i våras är hon klubbordförande.

Tillsammans med fyra av sina tjejjobbarkompisar var hon på den träff som Elektrikerförbundet nyligen arrangerade på Rönneberga kursgård.
– Vi har ett bra stöd av varandra på jobbet och vi har bra killar. Men det är kul att träffa andra tjejer. Det skulle behövas mer träffar, säger Emma Olsen.
Sanne Kansa är yngst i tjejgänget i Kiruna och faktiskt den enda som gått gymnasieutbildning till elektriker. De andra har vuxenutbildning sig på distans vid en utbildning i Sundsvall.
Eva Samskog började för sex år sedan. Sedan har de andra kommit till.
– Jag sa upp mig och började på ett annat jobb. Men jag fick sån hemlängtan efter fem månader så jag började på Goodtech igen, säger Emma Olsen.
Just att det är en bra grupp tjejer lockade henne tillbaka.
– Det är skönt att få prata av sig med jobbarkompisar om det hänt något, säger Emma.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

LÄS MER: Kvinnorna stormar in