• Han var på väg från agent till agent och slutligen fastnade av polisen. Detta blev en dyr resa för Suli som hade helt andra förväntningar. Istället för att jobba och kunna skicka hem pengar till Nepal slutade det istället med att Suli och hans fru betalade biljetten till Malaysia, biljett tillbaka, nytt pass och en förmedlingsavgift på 145,000 rupier (1500 dollar). I dag arbetar Suli för facket i Nepal för att stärka andra migrantarbetares rättigheter i arbetslivet.Foto: Josefin Pettersson Foto: Josefrin Pettersson

 

Suli Rauti är 26 år gammal och har en fru, men inga barn. Suli har redan upplevt den mörka sidan av migrantarbete. Under vårt möte berättar han om hur hans förväntningar snabbt förändrades när verkligheten visade något annat.

LÄS MER:

”Man blir frustrerad och förbannad”
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Fifa: Qatar får behålla VM

 

Suli åkte till Malaysia från Nepal i hopp om att arbeta som säkerhetsvakt. Via rekryteringsbyrån Aron fick han en utbildning före avresan genom att betala 100,000 rupier (drygt 1000 dollar). Utbildningen varade i tre månader och handlade om att tränas inför uppdraget i Malaysia som säkerhetsvakt, inte om hans rättigheter eller anställningskontrakt.
När utbildningen var klar köpte han sin egen biljett till Malaysia för 60,000 rupier (613 dollar), men det enda han hade som försäkring var kontraktet med agenturen som rekryterat honom.
– Jag skrev kontrakt i Nepal med rekryteringsbyrån men inte med något företag, jag tror aldrig att det fanns något företag.

Den byrå som väntade på honom i Malaysia tog hans pass omedelbart och han skickades till olika platser, olika myndigheter, men det fanns inget jobb till honom på andra sidan som han såg skymten av. Efter en månad av oklarheter och runt skickande så uppmärksammade till slut polisen honom. Polisen bad att få se hans pass och eftersom det var hos rekryteringsagenturen så tog de in honom till stationen.
– Jag var i fängelse i Kuala Lumpur i 10 månader på grund av byrån, jag var oskyldig.

Han kunde inte kommunicera på malajiska och det fanns ingen tolk så domstolen i Cajang (Malaysia) fann honom skyldig för att vara i landet utan pass.
– Ambassaden kom för att besöka mig efter 8 månader i fängelse och efter tio månader kunde min fru köpte en biljett och jag kom tillbaka till Nepal.

Josefin Pettersson

 

LÄS MER:
”Man blir frustrerad och förbannad”
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Fifa: Qatar får behålla VM