• Samuel jobbade i 46 timmar i sträck.Foto: Josefin Pettersson Foto: Josefin Pettersson

Samuel är tillbaka i Nepal med erfarenheter av det vi kallar 3D jobb. Vissa sektorer och yrken är farligare än andra och ”3D” är ett samlingsnamn för smutsiga, svåra och farliga jobb. Inte minst finner vi dessa typer av jobb inom byggbranschen och framförallt i Qatar. Här berättar Samuel om sin tid i Qatar och beskriver svårigheter som uppstod under tiden.

 

LÄS MER:
”Man blir frustrerad och förbannad”
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Fifa: Qatar får behålla VM

 

Likt en halv miljon andra nepaleser åkte Samuel utomlands för att jobba, i hopp om en ljusare framtid för sig själv och sin familj.
– Jag har två barn och en fru och jag önskar det bästa för dem, det är en anledning till att jag letade efter bättre lön, säger han.
Han blev introducerad av en släkting att arbeta i Qatar. Kort efter att han anlänt i Qatar fick han ett jobb på AMTC, ett ledande byggföretag i Qatar, och hans drömmar var stora. Han spådde en ljus framtid.

Väl i Qatar kördes han till boendet för arbetstagarna och när han stod inför sitt framtida boende började han förstå att det låg en sanning i de historier han fått från tidigare nepalesiska arbetstagare i Qatar.
Han skakar på huvudet när han börjar beskriva boendesituationen.
– Vi delade ett litet rum mellan 16 personer och 32 personer delade på toaletten, men det största problemet var värmen.
– Det var mycket varmt, ingen luftkonditionering eller fläkt och det var upp till 40 grader.

Samuel höjer rösten bland folkmassorna där vi står och berättar vidare att han en gång varit tvungen att åka till sjukhuset på grund av uttorkning men företaget betalade inga resor eller sjukvårdskostnader så det slutade med att han blev kvar i hettan och mådde mycket dåligt. Nu är han orolig för hans bror som ska iväg och jobba i Qatar för första gången.
Efter att vi pratat en stund kommer det fram att han inte fick ut någon lön de tre första månaderna. Han arbetade 14 timmar om dagen i tre månader utan att få betalt.
– En gång jobbade jag 46 timmar utan rast.
Efter diskussion kring de långa dagarna med en arbetsledare stod en man från företaget och väntade på honom vid hans bostad med en returbiljett i händer, de ville skicka hem honom direkt. Han vände sig till ambassaden, men ingenting förändrades. Han gick därefter till polisen som hjälpte honom att få stanna kvar och jobba. Däremot blev det ingen förbättring varken vad det gäller arbetsvillkor, lön eller boendesituationen. Efter återkomsten från Qatar till Nepal blev han aktiv i det nepalesiska facket och arbetar idag med att stödja andra migrerande arbetstagare.

I denna samling vid Foreign Employment Department i Kathmandu, står Samuels yngre bror och köar bland hundratals andra för att åka iväg och jobba.
– Den fackliga kampen fortsätter och tillsammans kan vi förbättra för många migrantarbetare i vår globaliserade värld, avslutar Samuel.

Josefin Pettersson

LÄS MER:
”Man blir frustrerad och förbannad”
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Fifa: Qatar får behålla VM