• Adrian fick både en sämre lön och ett sämre boende än vad som utlovats i hans kontrakt.Foto: Josefin Pettersson Foto: Josefin Pettersson

För sju år sedan åkte Adrian till Qatar för att söka arbete och bättre förutsättningar för en ljus framtid för honom och hans familj. Men livet och jobbet i Qatar blev inte som han tänkt sig. Avtalet utlovade bra lön och schyssta villkor men verkligheten såg inte riktigt lika positiv ut. Han fick inte den lön som utgavs i avtalet och boendesituationen var katastrofal.


LÄS MER:

”Man blir frustrerad och förbannad”
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Fifa: Qatar får behålla VM

– Enligt kontraktet skulle jag jobba 8 timmar per dag och få 800 QAR (1500kr) per månad, men i stället fick jag 700 QAR (1300kr) och fick jobba 12-18 timmar om dagen.

 

Denna situation är tyvärr inte ovanligt bland migrerande arbetstagare i Qatar och Adrian fortsätter att dela sina erfarenheter av de omänskliga levnadsförhållanden som han och andra nepalesiska arbetare stod inför.
– I Qatar var vi 20 anställda som delade på ett litet rum och en toalett och det var mycket varmt i rummet. Vi som började klockan tio var ändå tvungna att vakna klockan fyra på morgonen för att komma i ordning till jobbet.
Många arbetare som Adrian, har bindande kontrakt och stora lån som gör att de tvingas stanna i Qatar och arbeta. Han beskriver det som en slavliknande arbetssituation.
– Det finns ett Kafala-system i Qatar och på grund av det kunde vi inte lämna landet ens när avtalet löpte ut, vi var tvungna att vänta på utresetillstånd som bara arbetsgivaren kunde utföra.

 

Efter denna extrema upplevelse så blev Adrian en aktiv medlem i Nepalesiska facket, GEFONT och CUPPEC för att förbättra migrerande arbetstagares rättigheter. Det är omkring en halv miljon migrantarbetare som årligen reser ut från Nepal för att finna jobb och det finns ett enormt behov av att organisera dessa migrantarbetare innan de reser ut för att lättare kunna identifiera dem. Det har påbörjats ett samarbete mellan facket i Nepal och facket i Malaysia för att fina möjligheter till att organisera och skydda migrantarbetarna.

 

Josefin Pettersson


LÄS MER:

”Man blir frustrerad och förbannad”
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Fifa: Qatar får behålla VM