När de regionala skyddsombuden skulle besöka den arbetsplats vid Värtahamnen där ett 30-tal elektriker jobbar, blev det stopp.
De upprörda skyddsombuden säger att Fortums ansvarige stoppade dem, med motiveringen att de måste boka tid.

Då tog skyddsombuden beslut om att stänga arbetsplatsen, med omedelbar verkan.

– Hade vi släppt in dem hade vi brutit hade vi brutit mot säkerhetsföreskrifterna. Vi kan inte tumma på dem, säger Fredrik Rosengren, säkerhetsansvarig på Fortum värme.

Det var i närheten av olycksplatsen i Värtahamnen i Stockholm, där två byggnadsarbetare avled under förra veckan, som skyddsombuden skulle göra skyddsrond.

– Vi skulle in där det jobbar elektriker på företaget Mforce. Först blev vi stoppade av polisen som sa att ingen fick komma in på olycksplatsen, berättar Nils Thorsell, regionalt skyddsombud som kom till arbetsplatsen med sin kollega Petter Johansson.

Men Thorsell och Johansson skulle inte in på olycksplatsen, utan i närheten där verksamheten var i full gång.

–  Vi skulle göra skyddsrond i gångarna under jord. Vi ville definitivt inte in på olycksplatsen, säger Thorsell.

Så småningom konstaterades att polisen inte kunde stoppa besöket. Men då tog Fortums ansvarige det beslutet att vägra skyddsombuden tillträde till arbetsplatsen.

– Vi har rätt som regionala skyddsombud att besöka arbetsplatsen. Företaget Mforce ville att vi skulle komma in, men Fortums ansvarige Bas U stoppade oss, säger Thorsell.

Resultatet blev att skyddsombuden stoppade verksamheten på arbetsplatsen med omedelbar verkan. En skyddsrond är nu beslutad till klockan 10.00 på torsdag förmiddag.

– Det är stopp till dess, om inte Arbetsmiljöverket gör en annan bedömning, säger Nils Thorsell.

Företaget hänvisar till säkerhetsföreskrifterna.

– Vi har absolut inget emot besök av fackförbund. Men i regelverket för att släppa in personer måste vi ha möjlighet att gå igenom säkerhetsföreskrifter och ha en ledsagare ut på arbetsplatsen. Tyvärr hade vi inte den möjligheten att tillmötesgå önskan om skyddsrond. Alla personer var upptagna. Hade vi släppt in dem hade vi brutit mot säkerhetsföreskrifterna. Vi kan inte tumma på dem, säger Fredrik Rosengren säkerhetsansvarig på Fortum värme.

Under onsdagskvällen tog Fortum dessutom beslut att i fortsättningen ha tillräckliga resurser på arbetsplatsen så att man kan ta emot oannonserade besök.

Per Eklund

 

Texten uppdaterad