Då blev det en ny regering som vi hade hoppats. En regering som har annat än marknadens väl och ve för ögonen. Men, det finns ett stort MEN. Håller det. Vad som så att säga ligger i pipeline. Vilka scenarier kan uppstå när vi nu äntligen fått en ny regering.

Tänk efter. Vi har fått en minoritetsregering, en koalition mellan (S) och (MP) med tyst stöd från (V). Den regeringen har inte egen majoritet. Det betyder att den kan fällas när som helst av riksdagsmajoriteten. Den gamla, sönderregerade högeralliansen är i upplösningstillstånd. När Reinfeldt inte bara avgick som statsminister och som partiledare och istället fick vi sannolikt Batra Kindberg. En arrogant högerflygelmoderat som har ett förakt för allt utom Stockholmare. En alltmer kaxig Annie Lööf och en desperat Björklund. Vad KD gör är okänt.

Men även om alliansen är en skugga av sig själv är de eniga om en sak. De hatar politik som förändrar den politiska riktningen och där har de en potentiellt ny alliansbroder i (SD). Det kan låta omöjligt att det rasistiska (SD) skulle kunna påverka politiken, faktum är att de redan gör det, men att de skulle kunna bli kungamakare?

Jag vill påstå att det inte är omöjligt, jag vill påstå att det till och med är troligt att så kommer att ske under mandatperioden. I december kommer första elddopet för regeringen – budgeten skall igenom riksdagens nålsöga. Praktiskt fungerar det så att (SD):s förslag ställs mot högeralliansens som sedan ställs mot regeringens. Röstar då (SD) med alliansen så faller regeringens budget och regeringskrisen är ett faktum.

Vad som då kan ske är i princip fyra saker. Talmannen utser på nytt Löfven att bilda en ny regering som försöker bredda den med exempelvis folkpartiet. Det andra är att Kindberg Batra utses att bilda ny regering som har majoritet och det är då möjligt OM (SD) ingår i den regeringen eller det tredje alternativet nyval vilket skulle sannolikt leda till att fascistiska (SD) blir ännu starkare. Det fjärde alternativet är att Löfven tvingas regera på alliansens villkor. Resultat, (V) revolterar och Löfven från en svekdebatt inför valet 2018.

Sverige skulle i två scenarier få en regering med rasister i ministerposition. Och den socialdemokratiska valsegern skulle bli en pyrrusseger. Ett Djävulens alternativ, med andra ord. Någon som känner igen sig? Weimarrepubliken på 1930-talet då Hitler kom in den här vägen och borgerligheten trodde sig kunna hantera honom. Hur bra det gick det vet vi ju.

Ingemar EL Göransson