• – Elektrikerna i Nepal har en dröm att få ett drägligt liv med fru och barn. Det är precis som elektriker i Sverige reser till Norge, säger Niklas Enström, som nyligen kommit hem från en resa till Qatar. Foto: Tomas Nyberg

2022 ska Fotbolls-VM gå i lilla Qatar på arabiska halvön. Om turneringen blir av som planerat blir det en märklig turnering på många sätt. Det är så varmt på sommaren att man tittar på arenor med enorma kylanläggningar. Det kan också bli en historisk turnering i dåliga arbetsvillkor. Det är i dag 50 000 gästarbetare som bygger anläggningarna och 5000 arbetare kommer att dö innan första avspark. Niklas Enström är mycket fotbollsintresserad, men nu vill han helst att det inte ska bli något VM i Qatar.

 LÄS MER:
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Fifa: Qatar får behålla VM

Berättelserna om hur odrägliga arbetsvillkor det är vid byggena i Qatar har fått många att reagera. Under året har det också kommit nya dokument som visar att det var köpta röster, som 2009 beslutade att lägga VM i Qatar. Att man dessutom har en dagstemperatur på 40 grader under sommarmånaderna gör det ju inte hela lättare.


Nyligen förslog
den gamla fotbollslegendaren Michel Platini, som är ordförande för Uefa och röstade för arrangemanget i Qatar, att man skulle flytta turneringen till december eller januari. Detta skulle i sin tur få till följd att varenda liga fick förändrat årsprogram.

– Det här är rött kort för Fifa, säger Niklas Enström.


Han är till vardags
ombudsman för Elektrikerna i Linköping, men lägger mycket tid för att arbeta med ”Decent Works”. Tanken är att det ska vara schyssta jobb när man bygger anläggningar inför Fotbolls-VM och OS bland annat. Decent works drivs av bygginternationalen, BWI, och i Sverige är det Svenska Bygg- och träfacken samt 6F som jobbar med Decent Work-projekten. I arbetet ingår att försöka få till schyssta villkor för de arbetare som bygger och också att informera om hur det ser ut.

De har jobbat i Brasilien inför Fotbolls-VM, i Sotji vid Vinter-OS, London-OS, i Sydafrika vid förra Fotbolls-VM bland annat.
I dagarna har Niklas Enström tillsammans med Byggnads ordförande Johan Lindholm och representanter från andra länder varit på besök i Qatar.
– Det har inte hänt något. Det ser precis likadant ut som det såg ut för ett år sedan.
Men samtidigt börjar den intensiva kritiken att störa regimen i Qatar.
– De vill ju vara världsmästare på allt. De börjar känna att det blir för mycket kritik, säger Niklas.


Varje dag reser
1 500 arbetare från Nepal ut för att arbeta i andra länder. Varje dag kommer det ett flygplan till Katmandu med 5-9 kistor bara från Qatar. Det finns till och med de som tar livet av sig för att åtminstone få hem pengar till sin familj.
Om familjen går med på att kroppen obduceras i Qatar, så skrivs det som en naturlig dödsorsak. Då får man kistan transporterad hem och lite pengar till familjen. Men då ska kistan i jord direkt efter hemkomst och ingen obduktion i Nepal. I verkligheten dör många i arbetsplatsolyckor, andra dör av uttorkning.


Anställningskontrakten
är skrivna på arabiska, ett språk som definitivt inte talas i Nepal.
– De har inte ett värdigt liv. De är livegna, det är slaveri. Det går inte att förstå. Det blir så man sitter och skakar när man hör berättelserna. Hur ska man kunna berätta om det här. Och här har Fifa lagt Fotbolls-VM, säger Niklas Enström, delvis uppgiven över den oerhörda verkligheten. Samtidigt kan man hos honom se en vilja att berätta om det, en vilja att försöka förändra.
Niklas var själv en aktiv fotbolls- och ishockeyspelare när han var yngre i Eskilstuna. Men nu har fotbollsintresset svalnat, när han sett hur verkligheten är för de byggnadsarbetare som ska skapa förutsättningar för ett Fotbolls-VM– Tänk om Emiraten hade skrivit på att det ska byggas med Decent work.


Arbetare från Qatar
har i dag rätt att vara medlem i en fackförening, men inte gästarbetare. Det internationella byggfacket BWI ska nu diskutera om det är möjligt att gästarbetarna är medlemmar direkt i BWI och på så sätt gå förbi regelverket.Qatar ska investera 1 400 miljarder kronor inför VM. Det kan jämföras med runt 30 miljarder i Sydafrika-VM och 100 miljarder i Brasilien-VM. Och under dessa enorma investeringar ska alla som jobbar med byggena tvingas leva i slavläger.Europeiska företag tjänar stora pengar på byggena. I dag ser det inte ut att vara några svenska företag som har verksamhet där. Skanska har försökt men dragit sig ur. Däremot finns det 280 svenskar som jobbar i landet. Bland annat är telejätten Ericsson på väg in.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Fakta: Qatar

Huvudstad: Doha

1,7 miljoner invånare

Majoriteten av befolkningen är immigrantarbetare.

Ligger på arabiska halvön

Styrs av en emir, som i praktiken är envåldshärskare.

Fakta: Nepal

Huvudstad: Kathmandu

40 miljoner invånare

Demokratisk republik i dag efter att först kungen avsatts och därefter en tid styrdes av maoister, som nu har marginellt inflytande.


LÄS MER:
Suli Rauti om fängelsedomen i Malaysia
Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta
Boendet och lönen var sämre än utlovat
Fifa: Qatar får behålla VM