Alliansen som styrt Sverige i åtta år förlorade makten och statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade redan på valnatten att han avgår både som statsminister och partiordförande för moderaterna. Så långt kändes allt bra under valnatten när det stod klart att alliansen inte fick fortsätta.

Men trots att de rödgröna partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick ihop fler mandat än alliansen blev det ingen riktig segerstämning, man fick inte tillräckligt många mandat för att kunna bilda en majoritetsregering. Det parti som gick fram mest var Sverigedemokraterna som blev tredje största parti med nästan 13 procent av rösterna. Det innebär att de kan komma att få en ännu starkare vågmästarroll än förra mandatperioden.

Varför gick det så bra för SD? Denna fråga måste de etablerade partierna och dess politiker ställa sig. Hur kan ett rasistiskt parti som SD få 13 procent av rösterna från svenska folket? För inte kan det vara så att 13 procent av Sveriges befolkning är rasister, nej så är det inte utan det här är till mångt och mycket missnöjesröster.
Media har också en roll i det här. Under hela valrörelsen skulle man försöka hjälpa folk att ta ställning hur man skulle rösta genom att man skulle välja ut den fråga som man tyckte var viktigast. Till exempel tyckte man betyg i skolan var viktigt så skulle man rösta på Folkpartiet, tyckte man att vi skulle stänga kärnkraft så skulle man rösta på Miljöpartiet, tyckte man att vi tar in för mycket invandrare och flyktingar i landet då skulle man rösta på Sverigedemokraterna.

Detta blir helt fel, man måste se en helhet av frågor som leder till bra politik. Den senaste mandatperioden har SD röstat med Alliansen i de flesta av omröstningarna. Tack vare detta fick alliansen igenom försämringar i frågor som varit viktiga för oss från LO-kollektivet, till exempel arbetsmarknadsfrågor, sociala skyddsfrågor och vård och omsorgsfrågor.
I skrivande stund tänker Socialdemokraterna försöka bilda regering ihop med Miljöpartiet och lämna Vänsterpartiet utanför. Säkert en förhandlingsstrategisk åtgärd för att öka möjligheten till samarbete med något eller några av de borgerliga partierna. Vi kommer att ha ett osäkert parlamentariskt läge i landet. Kommer Stefan Löfven och S få ihop sin minoritetsregering ihop med Miljöpartiet och få igenom en budget med stöd av något av allianspartierna eller kommer borgarna stoppa honom?

Även om Stefan Löfven lyckas få igenom sin budget väntar många svåra frågor att få igenom i riksdagen av det som Socialdemokraterna gick till val på. S lovade höja taket i A-kassan, att fasta anställningar skall vara norm och anställningsformen allmän visstid ses över samt ta bort tidsgränserna i sjukförsäkringen och höja sjukpenningen.
De var också överens med LO om ett 10-punktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden. Det kommer inte vara några lätta frågor att få igenom i riksdagen med en minoritetsregering, så för egen del gör jag bedömningen att risken för nyval kommer att vara stor, antingen kommer det ske direkt om man inte får igenom en budget eller senare under mandatperioden på någon av portalfrågorna för Socialdemokratisk politik.

Ulf Carlsson