En miljö à la Kapten Zoom men här är det inte rymden utan Nordsjön som gäller. I Göteborg byggs färdiga bostads- och teknikmoduler till olje- och gasriggar över hela världen. Elinstallatörerna Jimmy Karlsson och Torbjörn Olofsson, Imtech Alingsås, går igenom ritningarna med Jan Augustsson, Apply Emtunga. Mycket teknik ska samsas på kompakt yta i modulerna som sedan sammanfogas till ett högteknologiskt bostadshotell.

Det säger Torbjörn Olofsson och Jimmy Karlsson, elinstallatörer från Imtech Alingsås, som är inlånade till Apply Emtunga i Göteborg för att vara med och bygga living quarters till en norsk oljerigg.

64 moduler som ska bli ett åtta våningars bostadshotell med helikopterplatta, hytter, kök, fritidsrum, teknikrum… ja, allt som behövs för arbetet såväl som en säker och dräglig tillvaro till havs för personalen på oljeriggen. Helt klara för sammankoppling ska modulerna vara innan de skeppas ut, lyfts på plats likt Legobitar och hookas ihop till gastäta fungerande enheter.

Men när komplexa system för el, vatten, gas och luft ska samsas på liten yta och sedan passas ihop med nästa och nästa modul blir varje kubikcentimeter viktig.

– Här gör du inte som vanligt så som du tycker blir bra, utan här gör du som det är tänkt. Avviker verkligheten mot dokumentationen så är något fel, säger Jimmy Karlsson och ler.

De håller på med kanalisationen, och på tre olika ritningar visar han hur åtta olika och segregerade system med kabelrännor och trådstegar ska monteras. Här ska gasindikering, dubbla eller fyrdubbla loopar med brandlarm och högtalarsystem, kraft, nödkraft, telecom med mera gå i separerade kanaler och sedan monteras i ex-klassade installationer, allt för att undvika gnistbildning.

– Vi har ju sett hur tight det blir när undertaket väl kommer på plats, så ja, bäst att det blir rätt från början, säger Torbjörn Olofsson som tillsammans med kollegan arbetar för Emtunga för första gången.

– Ja, det är en del nytt för oss. Ska bli kul att följa och se helheten. Ett mycket speciellt jobb.

Modulerna från Emtunga säljs till offshoreindustrin över hela världen. Miljön på olje- eller gasriggen kräver hård säkerhetsklassning, därtill kommer olika köpares önskemål såväl som olika reglementen världen över. Bara som exempel så är den kvadratmeterstora luftslussen som är ingången från riggen bestyckad med två gasdetektorer och tre rökdetektorer, alla separerade i olika egensäkrade system.

– Ett annat skäl till noggrannheten är att det tar dubbelt så lång tid att göra ändringar väl ute till havs, säger Jan Augustsson från Apply Emtunga som guidar Elektrikern runt. Han är MC& Commissioning Lead Engineer och håller i mycket av kontroller och drifttagning inom el, telecom och instrumentsidan, samtliga system som elektrikerna monterar.

Längre bort i den enorma hall som en gång var Arendalsvarvet står moduler som kommit längre och som nu checkas av. Moduler som ska ingå i ett 14 moduler stort tvåvåningsbygge till norska oljefälten.

Här jobbar Christian Lindgren, Caverion, och Ola Stenemar, STIM elkonsult, med provning och ändringar. Christian har följt med modulerna från bygget på Emtungas fabrik i Varatrakten och nu är han med vid kontrollarbetet.

– Vi har checklistor som vi bockar av ned till minsta popnit i princip.
De har varit med förr, även följt med till bland annat Indonesien och Azerbadjan vid igångkörning.

– Nej, van blir man aldrig. Varje projekt är så olika och specifika lösningar efter vart det ska och vad som gäller. Men det är kul, annorlunda, säger Ola Stenemar.

Mer fakta om Imtechs uppdrag:

 • 3 690 kvadratmeter
 • 95 bäddar
 • 8 våningar högt
 • 47,9m X 12,2m X 32,2m (LxBxH)
 • Väger cirka 1 990 ton
 • Skepas ut på Nordsjön 1 maj 2016
 • En miljö à la Kapten Zoom men här är det inte rymden utan Nordsjön som gäller. I Göteborg byggs färdiga bostads- och teknikmoduler till olje- och gasriggar över hela världen. Elinstallatörerna Jimmy Karlsson och Torbjörn Olofsson, Imtech Alingsås, går igenom ritningarna med Jan Augustsson, Apply Emtunga. Mycket teknik ska samsas på kompakt yta i modulerna som sedan sammanfogas till ett högteknologiskt bostadshotell. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

 • Christian Lindgren, Caverion Mariestad, och Ola Stenemar, STIM elkonsult, har varit med på flera projekt och även följt med utomlands vid driftsättning. Foto: Jan-Erik Johansson

 • Installationen är Ex.-klassad och kabelmanteln fångas upp av förskruvningen som potentialjordas med en sex-kvadrats ledare. Här ska en belysningsarmaturen monteras. Ledararean är minimum 2,5 kvadrat för belysnings/kraftsidan. Foto: Jan-Erik Johansson

 • Anläggningen checkas av ned till minst skyltskruv innan den skickas ut på haven. Olika kunder har dessutom olika önskemål kring hur arbetet ska vara utfört. Foto: Jan-Erik Johansson

 • 14 sådana här moduler ska skruvas ihop till ett 24-bädds hotell med teknik/ styrrum och uppehållsrum på två våningar. I november seglas den i väg till en brittisk gasrigg i Nordsjön. Foto: Jan-Erik Johansson

 • Åtta olika och helt separerade kanalisationer samsas ovan undertak i just de här modulerna. Foto: Jan-Erik Johansson

 • Foto: Jan-Erik Johansson

 •