Jag är besviken! Efter åtta år av nyliberalt Alliansexperimenterande blev valet ett stort steg åt höger. Mot yttersta högern med rasism och främlingsfientlighet. Sverigedemokraterna gick till att bli Sveriges tredje största parti – större än Folkpartiet och Centern tillsammans. De som är så pretentiösa. Var tredje ny SD-väljare kom från Moderaterna. De s k Nya Moderaterna. Vilket betyg!

När denna ledare publiceras har en ny regering presenterats. Kanske vet vi mer och om budgetinriktning. Men det är en minoritetsregering. Alltid beroende av andra för att få majoritet för förändring av Sverige.

Sett ur ett löntagarperspektiv finns ingen anledning att vara glad. Alliansen och SD var som ler och långhalm när det gällde de frågor som var viktiga för oss i fackföreningsrörelsen. I nio fall av tio röstade Sverigedemokraterna med Alliansen.
Vad har hänt i Sverige? 400 000 går arbetslösa. Var femte svensk ungdom står utanför arbetsmarknaden. Det råder akut bostadsbrist i storstäderna. Infrastrukturen faller samman. Klassklyftorna ökar mest i hela Europa.

Det borde bara finnas några mantra för den veliga och splittrade svenska inrikespolitiken. Ordna till utbildningspolitiken, restaurera välfärden, skaffa fram fler riktiga arbeten och bygg bostäder för vanliga människor. Ska det vara så förbannat svårt att kommunicera? Behövs spinndoktorer för det?
Vad ska politikerna ha staten för? Alliansen vill rusta ner den och låta marknaden (dvs mer till de som har) bestämma mer. Sverigedemokraterna låtsas bry sig om vanligt folk men hänger i alla avgörande frågor i arbetsgivarnas och högerns kjolar. Vadå nationalister? Vadå demokrater? Vadå folkliga?

Vem bryr sig om ett par miljoners löntagares arbetsmiljö? Är det inte tillräckligt hipp att tala om det? De som skadar eller dör av att försöka utföra sig arbete? Hur långt ska pressade byggtider få gå? Men det är ju en värld utanför kanslikorridorerna och lattebarerna…vad vet dagens politiker om damm, asbest och stress på ett bygge?
Vad ska man göra med bostäderna för alla de som vill arbeta och är beredda att ta jobben där de finns dvs i storstäderna? Var ska de bo? Var finns de lediga hyreslägenheterna? Komma och snacka om rörlighet på arbetsmarknaden när minsta lya kostar miljoner i lån.

Jag konstaterar bara att det endast finns en rikstäckande motståndsrörelse idag. Det är fackföreningsrörelsen. Kanske stukad och vingklippt. Men vi ger inte upp. Vi slåss fortfarande för rättvisa, jämlikhet och solidaritet. För oss betyder Arbete åt alla något och vi anser fortfarande att en social bostadspolitik är bra. Men vad duger dagens politiker till?

Jonas Wallin