Många förstå-sig-på-are har indignerat uttalat sig om att 13 procent av Sveriges väljarkår är rasister. Andra säger sig veta att det är arbetare som oroar sig för utländsk arbetskraft och låglönekonkurrens. Ytterligare kolumnister pekar på en ökande andel kvinnliga pensionärer som lyssnat på herr Åkessons löften om höjda pensioner och ökad trygghet i sitt närområde.

Det är i det närmaste oomtvistat att 13 procent av väljarkåren lagt sin röst på ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.
Jobben, skolan och vården var topp tre på listan över viktigaste frågor bland väljarna. Bland storstadsbor kom bostadsfrågan också högt. Många fler än 13 procent har också rankat integration och invandring som en viktig fråga. Därmed inte sagt att alla är rasister, eller för den delen röstar på SD. Självklart är det viktigt att analysera vilka grupper som lagt sin röst på SD och varför.

Under tiden som vi med rätta är djupt bekymrade över det parlamentariska läget i allmänhet och Sverigedemokraternas valresultat i synnerhet befinner sig 100.000-tals människor på flykt. På flykt från krig och förföljelse.
De flyr för att ta sig själva och sin familj till ett land där de kan leva i fred. Utan rädsla för granater, summariska avrättningar, epidemier eller torka. Många är de som betalar för en enkel biljett med båt över medelhavet. Priset är högt, allt för högt. Många fick betala med sitt eget liv.
Hittills i år har över 4000 migranter drunknat i Medelhavet. Detta är lågt räknat och mörkertalet är troligtvis högt. Även för de som väljer att försöka ta sig till Europa landvägen löper stor risk att rånas, skadas eller i värsta fall dödas. Andra väljer att ta sig in i Europa illegalt genom att gömma sig i lastbilar eller smugglas på annat sätt.
De som tar sig till gränsen till ett land i Europa möts av visumtvång och stor risk för avvisning. De rika länderna satsar allt mer på gränskontroller.
Europa har byggt en osynlig mur.

Vi ska inte gömma oss bakom denna mur. Vi ska inte luras av enkel retorik om att hjälpa människor på plats. Det är mångfald som för Sverige framåt. Förutom ren medmänsklighet står vi dessutom inför ett framtida arbetskraftsbehov. De åtta åren med en Moderatledd regering har ökat klyftorna. Skolresultaten sjunker, arbetslösheten ökar och produktionen av hyreslägenheter är all time low. Klyftorna mellan de som tjänar mest och de som tjänar mindre har ökat. Ojämlikheten har ökat.
Är det helt enkelt så att en fullgjord utbildning, ett jobb med en lön du kan leva av och en bostad till dig och din familj är det som gör att samhället håller ihop? Oavsett var du kommer ifrån.
Nu sätter jag min tilltro till en regering som bekämpar arbetslösheten, satsar på skolan, renoverar miljonprogrammen och bygger hyresrätter. Det skapar ett Sverige för alla, inte bara för några.

Therese Guovelin
Vice ordförande Hotell- och restaurangfacket