Den trådlösa styrtekniken blir ett allt vanligare verktyg i installatörens låda.
– Jag har fått ett annat tänk i och med det här. Det som kändes omöjligt innan går att lösa utan större krångel.

Det säger Hasse Svensson som driver enmansfirman Ljusbolaget i Bankeryd. Sedan några år skruvar han emellanåt med systemet xComfort, ett system för hemautomation där intelligensen flyttats ut direkt vid lasten och styrs trådlöst.

– Det har blivit ett komplement jag alltid har med mig numera. Både tänket och en grundomgång med prylarna, säger han.

Vi står i ett flashigt showroom för motionsmaskiner i Jönköping, ett stort lager som gjorts om. Här har han installerat systemet i en större anläggning för enkla men häftiga belysningslösningar åt kunden. Men ännu oftare använder han det för mindre problemlösning hos privatkunder.

LÄS MER OM NY TEKNIK:
Nya smarta lösningar

Enkelt förklarat är systemet uppbyggt av aktorer, i princip fjärrstyrda reläer, som monteras ute vid lasten. Aktorerna drivs med 230 V och finns i flera varianter: Enkel brytare, dimring, analog funktion eller jalusiaktorer med mera. En batteridriven strömbrytare (flerfunktions) styr sedan till och frånslag och då aktorerna är adresserade svarar rätt aktor på order. Den skickar också signalen vidare till nästa aktor om det inte är rätt adress vilket gör att avstånden i anläggningen kan bli i princip hur långa som helst då aktorerna alltså pratar med varandra. Systemet är lösenordsskyddat så du kan inte tända ljuset hos grannen och signalen är dubbelriktad så brytaren får tillbaka ett svar att rätt aktor är med.

– Här har jag ett 80-tal aktorer ute i anläggningen och tillsammans med kunden har vi byggt fyra olika scenarior han kan välja på. Sedan har du en brytare vid varje dörr ut så du stänger av allt när du går, säger Hasse Svensson.

På ett par platser i den stora lokalen är det folk kvar och tränar kvällstid ibland och där har han grupperat belysning för egen styrning medan den stora lokalen förblir släckt.
Anläggning styrs parallellt via fjärrkontroll eller om du vill via ett gränssnitt och en app i telefonen. Bara fantasin sätter gränser för hur du vill bygga upp systemet, menar Hasse Svensson.

– Kunden var osäker i början, men jag drog ut ett antal trefas-grupper och sen tog vi hörn för hörn: Hur vill du det, så löser vi det. Och det gjorde vi.

Ännu enklare exempel förklarat hos den lilla kunden: En utelampa med brytare sitter på husets baksida och likadant på framsidan. Kunden vill att båda ska lysa på samma brytare. Båda brytarna tas bort och överkopplas, en aktor vid varje last, eventuellt i dosan för de gamla strömbrytarna om en nolla finns med, och sedan den trådlösa strömbrytaren var du vill i huset.
– Javisst. Klart på en timme så här eller så kan jag spika kabel runt hela huset. Tar hela dagen.
– Samma om kunden vill ha en trappfunktion i befintlig anläggning: In med en ack i befintliga brytaren och sätt den trådlösa på övervåningen, klart, säger Hasse Svensson.

LÄS MER OM NY TEKNIK: Nya smarta lösningar

Smidigt vid problemlösning, men samtidigt färre timmar och är det egentligen bra för oss som bransch?
– Jag ser det inte så. Jag får en nöjd kund som ofta ger mig mer jobb i stället, jag löste ju hans problem smidigt. Och hade jag sagt synlig kabel och åtta timmar är det inte säkert jag fått jobbet. Oftast möts man av oj, så smidigt. Du jag har en grej jag vill ha gjort här borta också.
– Och ärligt talat, vem vill ligga och krypa på gamla vindar och spika kabel.
Små anläggningar med fyra-fem ackar programmerar han utan dator, skruvmejselprogrammering, där ett tryck på aktoren och ett tryck på brytaren skapar kontakt. Större anläggningar kräver dock en dator med tillhörande program.
– Inget konstigt det heller och då är jag ingen datakille precis.


Mer fakta
– Det finns fler trådlösa system än i artikeln ovan nämnda, flertalet av de stora aktörerna på marknaden har egna varianter.
– I enklaste utförandet agerar brytare och aktorer som egna enheter och du kompletterar en befintlig trådbunden installation med enstaka trådlös styrning.
– I större system kan en kontrollenhet användas som samlar och styr processen om man vill ha ut ännu mer ur systemet: Lagring av data, tider, temperatur, ljusstyrka, reglering av värmesystem, persienner och så vidare.
– System med tvåvägskommunikation är driftsäkrare då enheten som skickat signalen får en bekräftelse på mottagen signal.
– Ett bra tips är att skala ned funktionerna till några få som kunden behöver och förstår att använda. Programmeringsmöjligheterna är nästan oändliga men det kan bli för krångligt för en lekman att förstå.

  • Ett par aktorer och brytare finns alltid med i bilen numer när Hasse Svensson på Ljusbolaget i Bankeryd är ute på jobb. I det här showroomet för motionsredskap gick det åt desto fler, men all styrning är gjord med ett trådlöst system. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Den här aktoren är 26 mm tjock men en nyare variant på 18 mm är på väg. Drivs med fast fas och nolla och sedan en tändtråd som styrs trådlöst. Xcomfort säljs i Sverige av Eaton och systemet är stort i Norge där den här tekniken ligger långt före oss. Foto: Jan-Erik Johansson

  • 10 år räcker batteriet i den trådlösa brytaren som finns i olika varianter och kan ställas för olika funktioner för korta eller längre tryck exempelvis. Passar på appdosa, utanpåliggande ram eller kan limmas/ skruvas direkt på vägg med sina få millimeter i tjocklek. Foto: Jan-Erik Johansson