Vattenfall och en arbetsledare på Vattenfall Service Nordic AB åtalas för en dödsolycka på Ovako i Hofors.
Åklagaren yrkar också i åtalet på att Vattenfall betalaren en bot på 1,5 miljoner kronor.

Olyckan hände den 23 februari 2011. Tre elektriker arbetade med att rengöra ett högspänningsställverk, vid stålverket Ovako i Hofors i Gästrikland. En 48-årig elektriker, som var anställd av Vattenfall och arbetade i verksområdet, fick ström genom krocken och avled. Ställverket hade fyra fack, tre skulle rengöras och var utan ström, det fjärde skulle inte rengöras och var spänningsförande. 48-åringen som avled kom i kontakt med det spänningssatta facket och fick 33 000 volt genom kroppen.

Olyckan har utretts av Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket. Deras utredningar är underlag till det åtal som nu läggs mot en arbetsledare.
Det är arbetsmiljöåklagaren Christer Forsman som lagt åtalet mot Vallenfall och arbetsledaren.

I åtalet mot arbetsledaren sägs att han inte gjort en tillräcklig noggrann elsäkerhetsplanering och riskbedömning, att han inte lämnat tillräckligt tydliga instruktioner, att han inte gjort tillräckliga skyddsåtgärder och för att inte han själv eller någon annan elsäkerhetsansvarig var närvarande hela tiden under arbetet.

Redan för ett år sedan pekade allt mot ett åtal mot både företaget och arbetsledaren. I våras presenterades kravet på företagsbot och då skulle vissa kompletterande utredningar göras. Åtalet presenterades i förra veckan.
Rättegången mot Vattenfall och arbetsledaren blir i Gävle tingsrätt, men det är oklart när rättegången genomförs.

Per Eklund