Nu ökar lönegapet mellan arbetare och tjänstemän. Skillnaderna i löner är nu lika stor som på 30-talet.
Det framgår i LO:s lönerapport 2014.

Under flera år har löneutvecklingen för tjänstemän och arbetare varit relativt jämn. Men under förra året ökade skillnaderna. För tjänstemännen ökade lönerna med 2,8 procent, medan arbetarnas medellön ökade med 2,0 procent.
– Vi kan aldrig acceptera att löneklyftorna mellan arbetare och tjänstemän ökar. Vi kan inte tillåta att arbetares löner ska utgöra golv för andra grupper. Om den utvecklingen fortsätter kommer vi att få se en stökig avtalsrörelse år 2016, säger LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson.

Medellönen för en arbetare är nu 24 000 kronor och för en tjänsteman 34 600 kronor. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har därmed ökat till 10 600 kronor, eller 45 procent. Så stort har lönegapet inte varit sedan 1930-talet.
Mest har lönerna ökat för kvinnliga tjänstemän, 3,3 procent, jämfört med 2,3 procent för manliga tjänstemän. Bland arbetare har lönerna ökat med 2,0 procent för både kvinnor och män.

Därmed har löneskillnaderna mellan kvinnor och män har jämnats ut på tjänstemannasidan. Detta syns inte bland arbetare. Trots det är lönegapet mellan kvinnor och män mindre på arbetarsidan än bland tjänstemän, 14 respektive 24 procent.
– Arbetarkvinnorna är på väg att bli vår nya underklass. Att kvinnors arbete systematiskt undervärderas är inte bara djupt orättvist utan också direkt stötande och något vi måste rätta till i de kommande avtalsrörelserna, säger Torbjörn Johansson.