Bertil kan bli kommunalråd efter valet
För orterna utmed Hallandskusten har augusti varit en svår tid. Vägar, järnvägar och huskällare har fått stora skador. Frågan har blivit en väckarklocka för politikerna som ska godkänna stadsplaner.
– Ingen bostad får ligga mindre än 3,5 meter över normalvattenståndet, säger Bertil Andersson, elektrikerombudsman och andre vice ordförande i Halmstads kommuns samhällsbyggnadsutskott.
Bertil Andersson är till vardags ombudsman för Elektrikerförbundet. Han sitter i Halmstad och har delar av Halland som sitt arbetsfält. Det är knappt 800 medlemmar i Elektrikerförbundet i Halland. Där finns Varberg som är Sveriges mest elektrikertäta stad. Sen förra valet har han varit tjänstledig på halvtid för att sköta sina politiska uppdrag.
Han sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelse för socialdemokraterna i Halmstad. Hans politiska uppdrag berör främst de ”hårda” frågorna, som stadsbyggnad och fasigheter. ”Betongfrågorna” kallar Bertil själv inriktningen.
Om valet går som han vill, kan det sluta i att Bertil Andersson arbetar heltid politiskt efter valet.
– Jag står på tredje plats. Halmstad har fem kommunalråd, oppositionen två och ledningen tre. Jag vill inte spekulera vilken roll jag får om vi får majoritet. Jag tar inte ut någonn ”seger” i förskott. Men det är klart att det skulle bli roligt om vi fick majoritet. Det är fan så tråkigt att sitta i opposition och de säger nej när vi tycker vi har ett bra förslag, säger Bertil.
Halmstad har 94 000 invånare. Här följer man riksgenomsnittet i valen. Borgerligt i regering så är det borgerligt i Halmstad och så vidare.
Översvämningarna i sommar har gjort att det är människor som i dag står utan bostäder.
– Jag är egentligen inte överraskad att det hände. Det finns områden inne i stan som ligger illa till. Stormen Gudrun var nog den stora väckarklockan. Tyvärr är det risk att det är glömt om två månader när vi tar budgeten.
Efter jobb på olika elfirmor och senast Bravida, blev Bertil ombudsman nyåret 2004. Med halvtid räcker inte tiden till.
– Thomas Åberg i Göteborg brukar ta en del av jobbet i norra Halland. Det går egentligen inte att jobba halvtid. Man är alltid på fel plats.
I Halmstad sitter den borgerliga alliansen i majoritet tillsammans med miljöpartiet.
– Det blev lite konstigt efter att vi drev valrörelse ihop med miljöpartiet med gemensamt program. Men det handlade mest om politiska positioner, mer om personfrågor än politik.
Nu har han förvarnat om att han kan behöva vara tjänstledig på heltid. Det kan bli följden av att stå på tredje plats.
– Jag hade en sömnlös natt i februari.
Ni har medlemmar som står för en annan politik än den du och förbundet officiellt stöder. Hur ser du på det?
– Det är klart, några är förbannade, men så många är det inte. Vi har en del medlemmar som är aktiva i Centern. Många jobbar på landsbygden. Vi har också medlemmar aktiva i Sverigedemokraterna. De flesta medlemmar vet att jag är aktiv politiker. Men jag är noga med att förklara att jag är tjänstledig när jag jobbar politiskt.
Per Eklund
per.eklund@daladem.se