Vi fann 122 personer med yrkesbeteckningen elektriker på alla valsedlar inför årets val till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen.
Flest elektriker hittade vi hos socialdemokraterna med 45 kandidater. Därefter kommer centern med 15 kandidater.

Det är inte alla kandidater som talar om vad de har för yrke. Därför är det troligen betydligt fler som är elektriker.
Men vid vår sökning på www.val.se hittade vi dessa valkandidater som kallar sig elektriker. Om de är anställda, industrielektriker, ensamföretagare eller arbetsgivare har vi inte kunnat kontrollera. Bara vilket yrke de har angett på valsedeln.
I och med att alla valsedlar inte varit fastställda när vi arbetat med undersökningen kan det komma till ytterligare. De allra flesta kandiderar till kommunfullmäktige i respektive kommun. Några enstaka kandiderar till landstinget och riksdagen.
Hos Socialdemokraterna hittade vi 45 elektriker. Därefter kommer Centerpartiet med 15, Sverigedemokraterna med 14, Vänsterpartiet med 12, Kristdemokraterna 10, Moderaterna 7, Miljöpartiet 6, Kommunistiska partiet 6 och Folkpartiet 3. Resterande, oftast lokala partier, har en eller två kandidater.

Per Eklund

 

LÄS MER:
Elektrikerna i valet