Jag och min syster växte upp i en förort till Stockholm med en ensamstående mamma. Det var inte alltid så lätt, men jag kände mig aldrig på något sätt fattig. Nu, drygt tjugofem år efter att jag började i skolan, är jag stolt över att tillhöra Sveriges arbetarklass.

Jag äger inget bolag, jag är som de flesta av er andra beroende av min kropp för mitt uppehälle. Under de senaste hundra åren har arbetarrörelsen i det här landet kämpat för att bygga världens bästa samhälle. Tillsammans har man tagit strid för, och initiativ till de reformer som gjort Sverige världsledande på många sätt, ett fantastiskt land med sann frihet, där ingen riskerar sitt liv eller sitt jobb på grund av de åsikter man har.

Här har man byggt upp en trygghet genom hela livet som ingen valfrihet i världen kan förbättra. Jag talar om skattefinansierad välfärd av högsta klass, med en skola för alla, semester, pension, sjukförsäkring, socialförsäkring och krav på en dräglig arbetsmiljö. Möjligheten att påverka sitt liv både privat och i arbetet. Ett modernt samhälle där vi alla hjälps åt, där vi vet att, om våra medmänniskor har det bra, då har vi det också bra.

Därför blir jag både ledsen och arg när jag ser hur man de senaste åren, steg för steg, monterat ner den trygghet som vi tillsammans byggt upp. Där den nyliberala inställningen att ensam är stark gör oss alla svaga istället.

I en värld där det har blivit normalt att misstro sina medmänniskor, och där hatet gror. Där vinsthungriga kapitalister nu kallar våra gemensamma försäkringar för bidrag samtidigt som man försvarar ett system med skatterabatterad arbetskraft, till bolag som redan tjänar massor med pengar. Där framgång mäts i sparade kronor och pengar på banken. Allt på bekostnad av trygga anställningar och dräglig arbetsmiljö.

Det är ett fel i systemet om man tror att sänkta löner skapar mer jobb. Nej min vän, det skapar bara olyckliga människor. Tvärtom skapar trygga och lyckliga människor jobb.

Jag är stolt över att vara Svensk, för här är alla människor välkomna, här är alla människor lika mycket värda. Här har man möjligheten att utvecklas, att växa, att påverka sitt liv och att känna sig betydelsefull. Vem man än är, oavsett var man kommer från.

I mitt Sverige bygger vi vidare på välfärden, vi monterar inte ner den. I mitt Sverige utvecklar vi den fantastiska Svenska modellen. För jag vet att, för att jag ska ha det bra, så måste mina vänner ha det bra. Trygghet för alla ni medborgare i vårt samhälle betyder trygghet för mig.

Jag är demokratisk socialist, och jag är stolt! Vad är du stolt över?

JX Karlsson