Olyckorna på jobbet ökar i antal. 

82 personer skadas på jobbet varje dag i Sverige. Varje dag dör också fyra personer på grund av arbetet.

I dag, den 28 april, är det Workers memorial day, en minnesdag för alla som skadats eller dött på grund av arbetet.

LO publicerar i dag en rapport om att mer än 30 000 personer per år skadas i arbetet varje år. Det var något färre 2013 än 2012. Men åren innan kunde man se en tydlig ökning varje år.

Räknar man arbetssjukdomar, så har de fortsatt att öka även under 2013. Nästan 11 000 personer anmälde under 2013 en arbetssjukdom.

Under fjolåret avled 45 personer i olyckor på arbetsplatser. Men antalet avlidna som dött av sviter från arbetet är mångdubbelt högre. Arbetsmiljöverket räknar med att cirka 1 400 personer, fyra personer varje dag, dör i sviter från arbetet. I detta räknas bland annat de som dör av cancer de fått i arbetet, hjärtinfarkt på grund av stress i jobbet och de som tar livet av sig på grund av mobbing på jobbet.

– Tiden då bortförklaringar som att vi inte har tid eller råd med en säker arbetsplats är förbi. Nu gäller handling och inte betydelselösa ord i en pärm som ingen läser. Nu ska orden omsättas i handling, varje dag, varje timme ska vi skapa en säker el-bransch, avslutar Per-Håkan Waern, Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige till www.sef.se.

Per Eklund