Byggnads vann en seger och kunde sluta ett kollektivavtal där byggherrarna får ta ansvar för de firmor man anlitar. Främst att alla underentreprenörer ska vara seriösa företag som gör rätt för sig.

Avtalet löser inte alla problem men har gett verktyg för att ta itu med dem och skydda löntagare som exploateras. Heder åt byggarbetsgivarna som tog sitt förnuft till fånga och gick med på en förhandlingslösning.

Kvar står Svenskt näringsliv och arbetsgivareorganisationer som på deras kommando idiotförklarade Byggnads och utmålade dem som ett hot mot hela byggbranschen.

Svenskt näringsliv plockade fram miljoner ur sin 30 miljardersfond för att sätta hårt mot facket – och svartmålade grovt i stora tidningsannonser.

Företagare ska nog ta sig en funderare hur deras arbetsgivareorganisationer företräder dem. Få företagare tycker nog att det är okey att 60 miljarder om året, enligt Skatteverket, undandras i skatt till samhället på grund av utnyttjandet av grå och svart arbetskraft. De flesta anser nog att det inte är moraliskt anständigt att anlita underleverantörer som dumpar löner och arbetsvillkor ner till slavlöner.

Hederliga företag inom byggbranschen borde ha ställt sig på barrikaderna och sagt ”Nu får det fan i mig vara nog med osund konkurrens!”. Det är de schyssta företagen som har kollektivavtal, betalar skatter och avgifter som utkonkurreras av oseriösa företag. Svenska som utländska.

Jag har mött många företagare som har bra relationer med facket. Vi tycker olika ibland men respekterar varandra. Vi söker praktiska lösningar ute i produktionen.

Vi och dom vet att jobb och försörjning är beroende av att vi gör ett effektivt jobb tillsammans. Det är levebrödet för oss och våra familjer.

De flesta företagarna och arbetsledarna är vanliga människor som har barn på förskolan, oroar sig för jobb för sina ungdomar, är med i föreningen på orten, vill ha gemenskap och hederliga tag.

Det är dags att fundera på vad de nyliberala juristerna och byråkraterna på Svenskt näringsliv håller på med. De förgiftar umgänget mellan fack och företag.

Byggnads och andra fackförbunds kamp handlar inte om makt, juridik eller byråkratisk teknik – den handlar om vanlig anständighet. Stå upp för moral och etik. Släng ut rufflare och ekobrottslingar! Ge plats för hederliga – hårt arbetande – seriösa företag.

Jag vill leva i ett hederligt Sverige. Där vi respekterar varandra och är schyssta mot varandra. Där vi gör rätt för oss.