• Zensehome korades till Bästa Elnyhet på mässan i Malmö. Systemet med intelligenta apparater som ”pratar” via 230- nätet tar nu steget över sundet berättar Poul M. Nielsen, försäljningschef på det danska företaget. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

 


Zensehome med sina intelligenta apparater blev ”Bästa elnyhet” på mässan.
– Skitkul, helt enkelt, konstaterar Poul M. Nielsen, försäljningschef.

 

Det danska företaget Zensehome har utvecklat och sålt sitt intelligenta system för styrning och övervakning i Danmark sedan 2009.
– Vi har ungefär 400 återförsäljare och runt 2000 installationer i Danmark. Sedan förra året har vi nu även kontor här i Sverige.

 

DEN uppmärksamme Elektrikernläsaren kommer ihåg ett längre reportage vi skrev om produkten för ett par år sedan.
Systemet består av vägguttag, multifunktionsbrytare och lamputtag där intelligensen sitter i själva apparaterna. Inget nytt kablage behövs då kommunikationen går via det befintliga 230V ledningsnätet och systemet ”pratar” även mellan faserna.

 

LÄS ÄVEN: Michael hittade rätt på mässan

 

INSTALLERA en eller flera enheter, beroende på behov, och programmera och styr det hela sedan via PC:n eller smartphonen. Mät förbrukning i varje enhet, programmera timerfunktion, dimra direkt eller via programmerad tid eller programmera in ljusgrupper för olika tillfällen.
Vägguttagen har inbyggd wattmätare som exempelvis bryter strömmen helt då den känner av att en inkopplad last står i standby-läge. Lamputtagen finns i variant med inbyggd rörelsedetektor och ljusmätare.
Än så länge är det tämligen nytt och ovanligt i Sverige med någon enstaka installation, men det hoppas Poul M. Nielsen ändra på.
–Vi har några installatörer och återförsäljare i Sverige på samma sätt som vi byggt upp det i Danmark, men vi vill gärna ha fler och söker dialog med svenska installatörer, säger han.

 

Jan-Erik Johansson