• FXQ Easy heter den här markkabeln från Nexan som numer ingår i familjen ”lättskalat”. Det vita innerhöljet är styvt och knäcks av, rillorna/räfflorna minskar sedan friktionen så att långa längder ska kunna skalas utan problem. Denna omantlade 1kV:s kabel finns från 1,5 till 16 kvadrats ledare och förläggs i mark utan rör. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Serviceelektrikern Michael Pettersson från Malmö försöker alltid komma i väg på någon elmässa varje år. – Bra sätt att hålla koll och jag har hittat ett par grejor jag har nytta av direkt, konstaterar han. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Elmässan i Malmö var större än någonsin och visade upp en hel del nyheter från elmarknaden.
– Jag har sagt till chefen att en gång om året måste det här få stjäla lite tid för det är jättenyttigt.
Det säger Michael Pettersson, serviceelektriker Malmö Stad, som inte gärna missar en elmässa på hemmaplan.

– För mig personligen är det här jättebra. Man håller koll på nyheter och kan efterfråga lite specialgrejor, säger han. En av hans huvudarbetsplatser är konferensanläggningen Sankt Gertrud i Malmö som med sina medeltida kulturminnesbyggnader kräver särskild omtanke vid installationer.

MICHAEL HAR stannat vid kabeltillverkaren Nexans monter och diskuterar möjligheten att beställa brunfärgad kabel. Han skulle behöva kabel som ”gömmer sig”, eller i alla fall inte sticker ut färgmässigt på gamla träbjälkar. Det verkar inte alls omöjligt att lösa, det handlar bara om kvantitet och då förstås pengar. Mer då?
– Jag hittade hålsågar från ProFit som är klockrena för mitt jobb just nu. Och så hittade jag ljuskällor jag letat efter jättelänge till ett jobb, säger Michael Pettersson.
Även Nexans markkabel FXQ Easy var en ny nyhet för Michael; En 1kV ”svartkabel” med ett hårt innerskal som knäcks av gör den lika lättskalad som det moderna sortimentet av ”vitkabel”. Rillor/räfflor minskar friktionen när du drar av skalet längre sträckor.
– Det var förstamarkkabeln jag sett som är lättskalad variant. Min erfarenhet är att det ofta var problem med att skala ledarna i de här kablarna. Men här är inga konstigheter, säger han.

LÄS ÄVEN: Zensehome blev ”Bästa elnyhet”

ELMÄSSAN, som är sammanslagenmed Skydd & Säkerhet samt Fastighetsmässan, hölls 5-6 februari och innehöll drygt 350 utställare. Led-armaturer i alla varianter är fortfarande en stor grej, men efter att ha varit dominerande i ett par år har de minskat lite i montrarna till fördel för nya lösningar på både verktygs- och installationssidan. Något som var på tiden.
Styr- och övervakning såväl somännumer av integreringmed dator/telefon i systemen är också stora områden påmässgolven.