Under onsdagen varslade Byggnads om strejk på ett 40-tal arbetsplatser.Den första stridsåtgärden träder i kraft den 1 april om parterna inte kommit överens.
Under torsdagen utsågs medlare.

– Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi trott på en gemensam lösning. Det enda vi fått är ett nej, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Strejken träder i kraft i tre steg. Den första slår till den 1 april. Den andra den 8 april och den tredje den 15 april.

Reaktionen på Byggnads strejkvarsel har varit betydande, men kanske inte överraskande.

Från Kommunal och de andra förbunden inom 6F uttrycker man sitt stöd till varslet.

– För Kommunal är det självklart att vi backar upp Byggnads till 100 procent i den här konflikten, säger ordföranden Annelie Nordström.

6F består av Elektrikerna, Målarna, Fastighetsanställda och Seko förutom Byggnads. Deras förbundsordföranden  säger att ”ett huvudentreprenörskap är helt nödvändigt om vi ska få en säker arbetsmiljö utan dödsfall och arbetsplatser där människor inte utnyttjas.
Från arbetsgivarsidan hävdar man varslet är oansvarigt.

– Byggnads förslag når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag. Dessutom är det både olagligt och olämpligt, säger Mats Åkerlind som är förhandlingschef på Sveriges byggindustrier.

Elektriska installatörsorganisationens vd Jan Siezing säger att ”Byggnads hotar med strejk för att lösa ett problem trots att det redan finns en lösning som både fack och arbetsgivare är överens om. Det är en stridslystenhet som är beklaglig.”

Under torsdagen utsågs Medlingsinstitutet tre medlare. Det är Jan Sjölin, Jan-Peter Duker och Erland Olausson. Sjölin har varit avtalssekreterare i Kommunal, Olausson har varit avtalssekrerterare i LO och Duker har varit avtalsansvarig i Svenskt näringsliv.

Per Eklund

Exakt vilka arbetsplatser som är berörda kan ni läsa om på www.byggnads.se