• – Det är himla roligt att lösa problem. Det känns bra med ett jobb det är roligt att stå i butik. Jag stortrivs, säger Tommy. Martin Sjölin från Tjärnberg tittar in i butiken. Foto: Tomas Nyberg

 

För 30-40 år sedan var det helt normalt att lämna in en tv till reparation.

 

1980 var det 1 126 medlemmar som arbetade under Radio-TV-avtalet. I dag är det snarare ett undantag att reparera tvapparater, och arbetsstyrkan som jobbar med detta har radikalt minskat.
För Elektrikerförbundet rör det sig om ett hundratal medlemmar.
Det finns ett radio-tvavtalmellan Svensk handel och Elektrikerförbundet. Till detta finns det företag utanför Svensk handel som har hängavtal.

 

LÄS MER: Tommy Olofsson är en av allt färre tv-tekniker

 

EXAKT HUR MÅNGA sysselsatta är i dag oklart. Enligt Svensk handels uppgifter till Elektrikerförbundet är det 126 personer anställda under avtalet på ett 40-tal företag. På ungefär lika många företagmed hängavtal är det troligen något fler.
Men den fackliga anslutningsgraden är väldigt låg räknatmed svenskanormer.
Till Svensk handel är det större radio-tv-butiker som är anslutna. Hängavtal har reparationsföretag som Let me repair i Uppsala och Assist Workshop med fyra verkstäder. Dessa verkstäder arbetar främst med garantiärenden. Även mindre tv-butiker har hängavtal, då de inte tillhör Svensk handel.

 

– DE SOM JOBBAR i branschen är endera äldre på väg till pension eller väldigt unga, säger Per-HåkanWaern, ansvarig för Radio-tv-avtalet på Elektrikerförbundet.
Han konstaterar att det skulle vara möjligt att värva fler medlemmar i branschen. Inte minst de som arbetar med reparationer av mobiltelefoner.

 

Per Eklund

 

Antal medlemmar på Radio-TV-avtalet

1980: 1 126
2005: 272
2010: 144
2013: 80