• Martin Berggren. Foto: Tomas Nyberg

  • Martin Berggren. Foto: Tomas Nyberg

 

– Det tuffaste har varit förändringarna i Las-listorna. Det har påverkat många.

Martin Berggren hamnade rakt in i tuffa förhandlingar med företaget under de första månaderna som klubbordförande.

 

I mars 2013 hade fackklubben på Caverion i Norrköping årsmöte. Den återkommande frågan om någon ville ta på sig uppdraget som ordförande blev åter aktuell. Klubben har varit utan ordförande i flera år. Det har dock funnits en styrelse.

– Någon frågade om det var någon som vill vara ordförande. Jag satt ju i styrelsen och nån kommer ändå att få göra en del jobb, tänkte jag.

Lite överraskad över sig själv, sa han ja till att bli ny ordförande.

– Jag kan ta skiten så får vi se hur det går, sa jag.

Han åkte hem till sambon på kvällen och berättade det hela.

– Jag var nästan i chock.

 

Ganska snart tog han tag i det nya uppgifterna.

– Det är nån vilja inom mig att ta tag i saker. Lika bra att testa vad som händer.

Det första han fick ta tag i var löneförhandlingarna. Sen väntade nya och ibland besvärliga frågor. Det tuffaste var nog ändå den nya uppdelningen av LAS.

– Det har inte alltid varit så roligt. Det är klart att folk blir oroliga. Samtidigt tror jag det är bra för framtiden. Jag hoppas det lugnar ner sig. Det skulle kommit oavsett det centrala avtalet. Företaget har haft en vilja att separera avdelningarna.

Även om det varit tufft har han känt att han klarat av det.

– Jag har fått mer skinn på näsan. Inte hört något negativt. Så länge ingen kräver att jag ska avgå känner jag mig rätt nöjd. Jag har fått hjälp också. Man är inte ensam.

 

Martin berättar att många av det 80-tal medlemmarna varit oroliga och ibland också arga över utvecklingen. Det har handlat om avtalets nya regler om att kunna ha olika turordningslistor för olika avdelningar på arbetsplatsen. På Caverion har det blivit en indelning i tre områden, service, entreprenad och kraft. Det är de avdelningar som finns.

Som klubbordförande försöker Martin ta tag i de mer övergripande frågorna. Och om han får fortsatt förtroende, planerar han för att sitta kvar.

– Jag hoppas skapa en bättre planering efter nästa årsmöte.

Martin Berggren är 27 år och många av medlemmarna är betydligt äldre än honom. Men han har känt att han haft ett stöd i sitt arbete. Fortfarande känner han dock ett behov av mycket utbildning.

– Jag gick grundläggande förtroendemannautbildning, GFU, strax innan jag valdes. Men jag saknar mycket utbildning, till exempel om arbetsrätt.

 

Per Eklund

 

Martin Berggren

Ålder: 27 år

Familj: Sambo Elin 2 katter

Bor: I en tvårummare i Haga i Norrköping.

Fritid: Tränar på gym och lyssnar på hårdrock och metal

Uppväxt: I Falköping

Tidigare arbete: Ett år som skrothanterare i Trollhättan

Utbildning: Elprogrammet gymnasiet i Falköping

Martin jobbar just nu vid Händelöverket, ett värmeverk utanför Norrköping. När vi besöker honom installerar han till och frånluften till ett av de bergrum som tidigare var oljeförråd.