• – Det var en erfaren kille som varit med förut. Vad jag förstår var det en ändstolpe som var stagad. För allas skull vill jag inte spekulera i orsaker. Nu går flera parallella utredningar igång.

Det säger Infrateks vd Alf Engqvist efter den tragiska olyckan, då en elektriker omkom när en stolpe rasade i närheten av Strömstad på torsdagen.

Elektrikern avled efter fall från sex meter när en elstolpe brast vid Fortums anläggning utanför Strömstad under torsdagen.

– Fallet blev större i och med att han föll ner i en slänt, säger Engqvist.

Han säger nu att man sätter in resurser för krishantering tillsammans med företagshälsovården för anhöriga och personal.

Även från insatsstyrkan konstateras att det inte var något slarv bakom olyckan.

– Olyckan berodde inte på slarv, det är ett normalt arbetssätt. Stolpen har helt enkelt varit rutten och brustit, säger insatsledare i beredskap, Bo Christensson till Strömstads tidning.

Mannen fördes från olycksplatsen svårt skadad vid tiotiden på torsdagsförmiddagen, men hans liv gick inte att rädda.

Mannen arbetade åt ett mindre företag som underentreprenör åt Infratek som sköter stolpbytena på platsen.

– Vi har ingen klar bild av vad som hände. Vi vet att det är en fallolycka med en stolpe som brustit, men Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket ska nu göra utredningar som vi förlitar oss på. Vi ska också själva utreda olyckan, säger Carola Hjertén, kommunikatör på Fortum.

Från fackligt håll ställer man frågor om besiktning och underhåll av stolpar.

– Vad jag frågar mig är vilka resurser Fortum lägger på att besikta och underhålla stolparna, säger Per Lavén, ombudsman inom Elektrikerförbundet region väst.

Han konstaterar att det är en mycket erfaren medlem som gick i pension vid nyåret från ett företag och nu arbetade extra åt ett annat mindre företag.

Totalt har nu sex personer avlidit på svenska arbetsplatser de senaste två veckorna.

Per Eklund