Han menar att många med olika grad av synproblem skaffar sig ovanor i stället för att se till att ha rätt glasögon. Kisar, tittar över kanten på glasögonen eller helt enkelt vänjer sig vid att se dåligt.

Ibland av ren lathet, men erfarenhetsmässigt vet Andes Giörloff att det mest av allt handlar om okunskap.[/artikelintro]

– Medvetenheten om vilka synhjälpmedel som finns är väldigt liten, skulle jag säga. Och även medvetenheten om den egna synen. Det är ju klassiskt när man hos optikern helt plötsligt upptäcker att ”oj, går det verkligen se så här bra”, säger han.

Specialoptik kan i dag anpassas efter både person och arbete. Progressiva områden kan placeras var som helst i glaset och ett exempel är bilden på elektrikern som arbetar i taket.

Till höger har en progressiv ruta placerats även i överkanten och vinkeln på nacken är bra mycket skonsammare än på den vänstra bilden. För den som arbetar mycket i taket handlar det om många timmar i olämplig arbetsställning.

– Och där har du kopplingen mellan att se dåligt och ha problem med axlar och rygg, säger Anders Giörloff.

Tala med optikern är grundtipset och sitter du vid en dator emellanåt så se till att upplösningen står på optimalaste läget.

Ett annat tips är bildskärmsglasögon där ögat hjälps att få bäst skärpa på 30-50 centimeters avstånd.

– En del kallar det terminalglasögon men jag föredrar bildskärmsglasögon. Terminal betyder ju faktiskt död på läkarspråk…