• Tjejerna var indelade i grupper som kunde diskutera sin arbetssituation. Foto: Tomas Nyberg

  • Tina Nordling, chef för Elektrikernas Region mitt, förklarade varför det är så viktigt att kräva redskap som är säkra och anpassade till den som använder dem. Både för att tjejer och killar ska ha en bra arbetsmiljö. Foto: Tomas Nyberg

  • Det var flera år sedan som Region mitt arrangerade speciella kurser för bara tjejer. Nu har man fått blodad tand och planerar för en större kurs/träff för elektriker från hela landet. Foto: Tomas Nyberg

 

Ett 20-tal tjejer från Region mitt möttes nyligen på Djurönäset utanför Stockholm för att diskutera situationen på jobbet och att lära sig mer om branschen och villkor.
Nu planeras också för en tjejträff för hela landets kvinnliga elektriker.

– Vi behöver kvinnor i branschen som känner sig välkomna och som vill fortsätta i arbetet, säger Ninni Blom, som varit med och arrangerat träffen.

NYLIGEN konstaterade Byggcheferna att många tjejer som är arbetsledare flyr branschen utifrån hur de behandlas. Nu vill Elektrikerförbundet lägga sitt strå till stacken för att tjejer ska ha kunskap och känna trygghet.
Vid träffen blev det diskussioner om arbetsmiljö, avtal, elsäkerhet, LED-belysning, arbetstider, arbetskläder och en massa annat.

FLERA AV TJEJERNA säger att man kom till tjejträffen för att prata om saker som kan vara gemensamt för tjejer som ofta är ensamma på sin arbetsplats. Det handlade om egna utrymmen, arbetskläder, regelverk och saker som kan vara gemensamma för tjejerna.
En av frågorna som kom upp till diskussion var hur regelverket ser ut för speciella lokaler för tjejer.
Tina Nordling, från Region mitt, konstaterade att det det behövs minst två personer för att man kan ställa krav på företaget om speciella utrymmen.

KLÄDFRÅGAN var en annan. Hur mycket anpassade är företagens arbetskläder till den enskilde.
– Vill de ha in kvinnor i branschen får de se till att ha kläder som passar, sa en av deltagarna.
Men diskussionerna handlade också om allmänna arbetsvillkor vare sig det är arbetsmiljölag eller löneavtal, med besök av bland annat Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren.

I ETT PASS fick man också den senaste uppdateringen om LED-belysning.
Nästa år planerar man från Elektrikerförbundets sida att arrangera en tjejträff för hela Sverige.
– Vi har haft flera träffar förut. Under en tid hade vi träffar varje år. Men nu är det tre år sen sist, säger Ninni Blom.

Per Eklund
elektrikern@daladem.se

 

Uppsnappat

”Tjejer är bra på att hålla sig.” Apropå svårigheter att få speciella utrymmen och toaletter. 

”Som tjej måste man bevisa lite extra för att bli accepterad.” 

”Vi måste börja nånstans. Vi måste börja kräva nåt.”

”Man orkar inte med jargongen.”

”Vi ses redan så annorlunda. Ska man dessutom ta i nån facklig fråga blir det svårt.”

LÄS MER:

4 frågor till 4 på tjejträff