• Ronny Wenngren vill diskutera den fortsatta samordningen inom LO.

  • Ronny Wenngren: ”Det här måste vi diskutera på förbundsmötet.”

 

Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren ifrågasätter nu hur samordning i avtalsrörelsen inom LO fungerar.

Det var vid det centrala representantskapet, CR, i Stockholm på torsdagen, som han tog initiativ till att Elektrikerförbundet måste diskutera förhandlingssamordningen.

 – Vi kommer att behöva diskutera det vid vårt förbundsmöte om ett halvår, sa Ronny Wenngren i samband med att han sammanfattade årets avtalsrörelse.

 

Kritiken för den bristande samordningen var i första hand adresserad till IF Metall, och det av flera skäl. Wenngren menade att IF Metall blandade samman inkasseringsavtalet och medlemmarnas villkor i första hand det så kallade korttidsavtalet.

– Sägs korttidsavtalet upp så ryker inkasseringsavtalet och tvärtom. Vi var väldigt noga med att inte göra en bytesaffär med inkasseringsavtalet och med medlemmarnas villkor. Det var därför vi sa upp inkasseringsavtalet direkt.

Det är inte första gången som Ronny Wenngren kritiserar hur IF Metall har hanterat samordningen, men han har ändå försvarat och argumenterat för samordningen inom LO.

Nu ställer hand dock frågan om Elektrikerförbundet ska vara med i en fortsatt samordning.

– Vi ska ställa upp på våra fruar och döttrar, så de också har en löneutveckling för ett värdigt liv.

Men var har varit vår fördel att vara med i samordningen.

– Kan vi vara med i en samordning. Levererar det tillräckligt. Det här måste vi diskutera på förbundsmötet. Vilka villkor ska vi acceptera.

Wenngren konstaterade också att Elektrikerförbundet måste vara beredd på att det kan bli en avtalsstrid redan till våren.

– Byggnads har ett avtal som kan sägas upp i februari. Nån måste ta ansvar för ordning och reda.

Per Eklund