Nu ger också Europarådets sociala kommitté de svenska facken rätt i kritiken mot regeringen för de inskränkta rättigheterna när det gäller att ta strid för kollektivavtal. Under onsdagen sa sitt om den svenska LO- och TCO-fackens klagan.

De säger i sitt beslut att Lavallagstiftningen inte stämmer överens med Europarådets regelverk.

Enligt den sociala kommittén strider Lex Laval mot strejkrätten och mot förhandlingsrätten. Kommittén har också kommit fram till att lagen hindrar utländska arbetstagare att få samma villkor som inhemska arbetstagare.

Kommittén består av 15 oberoende experter från Europarådets 47 medlemsländer.

Tidigare sa man också från FN:s arbetslivsorgan ILO att de svenska facken hade rätt i sin kritik.

Men trots sitt beslut så är inte beslutet Europarådets kommitté för sociala rättigheter bindade.

Claes-Mikael Jansson, jurist vid LO-TCO:s rättsskydd, säger till tidningen Byggnadsarbetaren att det nu blir ett nytt rättsläge i Europa och att detta påverkar EU-domstolens inställning i framtiden.

– Nu är det väl snart bara vår borgerliga regering som fortfarande tror på Lex Laval, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin

Han vet i dag inte vad Elektrikerna och de andra facken kan göra apropå det senaste beslutet.

– Men lite kan man känna som en framgång för vårt arbete, säger Wallin.

Det var 2010 som Les Laval infördes efter striderna i Vaxholm där Byggnads och Elektrikerförbundet gick till konflikt för att kräva ett svenskt kollektivavtal för de baltiska arbetarna vid ett skolbygge. Arbetsdomstolen dömde senare de båda facken till böter på flera miljoner utifrån deras strid för kollektivavtal.

Per Eklund