Arenorna för fotbolls-VM i Qatar byggs av migrantarbetare som utnyttjas, inte får ut någon lön och tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden. En ny rapport från Amnesty International avslöjar utbredda kränkningar av arbetarnas rättigheter.

 

– Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder, säger Salil Shetty, Amnesty internationals generalsekreterare.

Amnesty uppmanar FIFA, internationella fotbollsförbundet, att samarbeta med qatariska myndigheter och VM-organisatörer för att förhindra fortsatta övergrepp som i många fall handlar om tvångsarbete.

– FIFA har en skyldighet att göra det fullständigt klart att inga människorättskränkningar i samband med det förberedande arbetet inför fotbolls- VM tolereras, säger Salil Shetty.

Rapporten baseras på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän. ”Snälla säg mig finns det någon väg ur det här?…vi håller på att drivas till vansinne” säger en nepalesisk byggnadsarbetare som varit utan lön i sju månader och hindras att lämna Qatar. En representant för sjukhuset i Doha uppgav att fler än 1 000 personer hade vårdats för skador till följd av fall från höga höjder på arbetet under 2012 och att dödsfallsstatistiken var avsevärd.

Även fackförbunden i 6F, där Elektrikerna är ett, ställer krav att FIFA sätter press på Qatar. I ett debattinlägg i Aftonbladet kräver de att svenska idrottsrörelsen:

Tar ställning för grundläggande mänskliga rättigheter och aktivt driver frågorna inom sina respektive internationella federationer såsom IOK, FIFA, UEFA och andra.

Driver påverkan och utbildning internt i sina organisationer och att svensk idrottsrörelse tar ansvar på hemmaplan för att öka kunskapen och medvetenheten hos idrottsförbund och klubbar.

”Vi kommer att fortsätta sätta fokus på mänskliga rättigheter och göra vad vi kan för att stoppa rovdriften på människor världen över. Vi hoppas att såväl den globala som den svenska idrottsrörelsen kommer till samma slutsats. Det handlar i slutändan om människoliv. Hur många fler ska dö innan idrottsrörelsen börjar ställa krav?” skriver de fem ordförandena.

Enligt internationella byggfacket, BTI, har 800 byggnadsarbetare dött sedan 2010 under förberedelserna inför fotbolls-VM. Både Byggnads och BTI har krävt förändringar.

 

Helena Forsberg