• Manne Bergagård på Relacom är kritisk till att företaget skickar SMS till de anställda varje morgon om hur mycket man dragit in i pengar dagen innan. FOTO: TOMAS NYBERG

 

Varje morgon vid halv åtta får de flesta anställda som jobbar i Relacom ett SMS. Där står det hur mycket den enskilde har dragit in till företaget dagen innan.
– Det här är inte en god säkerhetskultur, säger Per-Håkan Waern på Elektrikerförbundet.

Frågan om de dagliga SMS:n har lett till både lokala och centrala diskussioner mellan fack och företag. Från fackets sida har man utifrån den nya paragrafen 13:8 i kraftverksavtalet anmält frågan som ett arbetsmiljöproblem.
Därefter har man haft en lokal överläggning och en central konsultation enligt avtalets regler.

FÖRETAGET HAR i förhandlingar hävdat att teknikerna tidigare inte slutfört sina rapporter i tid, och det här blir ett sätt att få ordning på problemen. Elektrikerna är kritiska till de dagliga SMS:n.
– Det finns inget där man registrerar varför det varierar. Man kan ha långa resvägar och fått åka bil varje dag. Är man facklig företrädare eller skyddsombud eller att man nyttjar sin rätt att vara hemma somförälder så sjunker aktiviteten. De här resultaten har nu använts i löneförhandlingarna, berättar TorbjörnMartinussen, ombudsman i Elektrikerförbundet.
Han ser det som ett arbetsmiljöproblem som kan kan leda till felaktiga beslut, och i värsta fall resultera i olycka.
– Ett uppdrag där man enligt regelboken ska vara två kan det bli så att man gör det själv.

DET BLIR FEL FOKUS, menar Per-Håkan Waern, som nu menar att nästa steg blir att gå till Arbetsmiljöverket med frågan.
Manne Bergagård på Öckerö är en av få inom företaget som inte får SMS varje dag.
– Jag får det en gång i månaden. Det kan vara så att jag får åka färja till ett jobb och det går färja bara en gång om dagen. Det är mer relevantmed en gång i månaden än en gång per dag, säger Manne.
Facket har gjort en enkät med medlemmar om de dagliga SMS-meddelandena.
”Jag vill inte ha det”, ”Totalt värdelöst”, ”Det stör tankarna på jobbet. Tappar lite fokus.” och ”Vi kan inte mer än jobba”, är några kommentarer i enkäten.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se