• – Multichiptekniken ger möjligheter att skapa armaturer som ersätter all gammal belysning, säger Mats Ahlgren på Hidealite. När armaturerna nu också tillverkas specifikt för LED och konstrueras för att leda bort värme öppnas nya användningsområden. Den här IP 44-klassade armaturen är möbelsäker och kan fräsas in i trä. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Längre livslängd och med varmvitt ljus på 3 000 Kelvin. Multichiptekniken gör att färgtemperaturen kan regleras med större säkerhet vid tillverkning än tidigare. Armaturen på 3,5 w ger 230 lumen och finns både som utanpå- och infälld.

Mindre, bättre och effektivare.
”Chip on Board”-teknik och bättre anpassade armaturer gör att nya generationen LEDarmaturer redan är här och blir allt bättre.
– Vi tror att om 5-6 år har vi halverat energiförbrukningen mot i dag.

Det sägerMats Ahlgren, Senior technical advisor på belysningsföretaget Hidealite. På Elfack 2013 visade han och flera kollegor/konkurrenter de senaste LED-lamporna som blir allt bättre både i ljuskvalité såväl someffektivitet och minskad värmeutveckling. Armaturen på bilden ingår i Hidealite’s 12-serie och klassas som möbelgodkänd, det vill säga du kan fräsa in den i en träskiva, vägg eller var du vill.

Mats Ahlgren pekar på två områden somgjort utvecklingen möjlig. Det ena stavas multichipteknik och har funnits på marknaden ett par år; Fler lysdiodchip kläms in under samma fosforlager helt enkelt. Chipen behöver sitta på ett kretskort för att fungera och även här har utvecklingen gått framåt. ”Chip on board” är ett uttryck och innebär att chipen sitter direkt på kretskortet och inte som tidigare i en hållare eller ”skål”.
– När du inte behöver separata hållare kan chipen sitta närmare varandra, du får plats med fler och du får ut en väldigt bra effektivitet ur armaturen, säger Mats Ahlgren.

Fler chip på liten yta gör att strömmen kan sänkas för samma lumental och där finns en vinst i lägre värmeförluster. Mer ljus/effekt för strömmen helt enkelt, uppåt 50 procent i förbättring jämfört med bara för ett par år sedan. Branschen pratar om en förbättrad effekt på 10 procent årligen åtminstone ett par år till.

En annan del i utvecklingen är att själva armaturerna numera anpassas bättre för sitt ändamål.
– Här är armaturen konstruerad från grunden för LED, säger Mats Ahlgren och håller upp den 19 mm tunna armaturen sommed sina 3,5W/350mAmotsvarar en halogenarmatur på 25-30Weller 230 lumen.
– Den här är gjord helt i aluminium så att hela armaturen är kylande. Vecken eller flänsarna gör att mer yta möter den omgivande kylande luften.
Det är som bekant just värme somsliter på lysdioderna och just den härmodellen har gått från 30 000 till 50 000 timmars livslängd (L70). – En annan fördel är att du kan garantera en bättre repeterbarhet i produktionen när det gäller färgtemperaturen. Det blir lättare att skapa produkter med samma färgåtergivning hela tiden. Så var det inte förr; Jämförde du tio likadana ljuskällor så kunde du se skillnad med blotta ögat på åtminstone någon av dem.

Jan-Erik Johansson

Lysdiodens historik i korthet

 

√ Ursprungligen en uppfinning/upptäckt från 1920-talet, men den första ljusdioden för kommersiellt bruk togs fram tidigt 60-tal. Färgen var röd och den användes mest till indikeringslampor. 
√ Under 1970-talet kom orange, gula och gröna lysdioder. Används allt mer i teckendisplayer som miniräknare, digitalklockor och liknande. 
√ Ett nytt material, Gallium Aluminium Arsenid, börjar användas vid lysdiodtillverkning under 1980-talet vilket ger 10 gånger starkare ljus. Nytt användningsområde blir exempelvis informationstavlor och ljusskyltar utomhus. 
√ Sent 80-tal utvecklas strukturen i lysdioderna och flera nya material utvecklas. Blå lysdioder, grunden till vitt ljus, tillverkas för första gången. Bilar och trafikljus börjar nyttja tekniken och lysdioder används nu i stor skala. 
√ I mitten av 90-talet uppfinner Dr. Shuji Nakamura den så kallade High Brightness Blue LED som med hjälp av ett fosforlager ger vitt ljus. De första vita lysdiodlamporna dyker upp. 
√ I dag har vitt LED-ljus i laboratorium uppnått mer än 100 lumen per watt.

KÄLLA: TOMAS ERIKSSON ”LYSDIODEN-FUNKTION, ANVÄNDNING OCH HISTORIA” KTH -98., WWW.LIGHTING.PHILIPS.COM, NE.SE