• Nätverket för kvinnorna i elektrikeryrket. Det är viktigt att kunna lära av varandra, menar de. Foto: Leif Göbel

  • Foto: Leif Göbel

  • Foto: Leif Göbel


En fin och varm sommardag sitter de runt bordet på Region Syds kontor i Malmö. Den där procenten i förbundet som är kvinnliga elektriker. Det är träff för Elkvinnorna i verksamhetskrets 8.

I Skåne och Blekinge finns det 3 375 yrkesverksamma elektriker varav 35 är kvinnor. Ungefär en procent av medlemskåren. De är sex elkvinnor runt bordet, det vill säga nästan var femte kvinnlig elektriker i denna landsända.*

Tjejträffen samlar inga jätteskaror. Det handlar om att bygga upp sociala nätverk mellan kvinnor i förbundet, inte att ha massmöten. Men flera efterlyser att förbundet drar ihop en ”Tjejträff” med elkvinnor från hela landet. Det är viktigt att kunna lära av varandra. Många av elkvinnorna har på sin höjd några kollegor inom företaget. Ofta är man den enda kvinnan på firman.

Med är också Nina Embrin, assistentchef på Region Syd, Jonas Lindgren, verksamhetsledare i verksamhetskrets 8, Peter Jönsson, ombudsman och en kvinna från Folksam. Lisa Nolin har med sig sin dotter som stillsamt tittar och lyssnar på de lågmälda samtalen.
– Tjejer med småbarn kan ha en tuff press på sig. De flesta arbetsledare är justa men en del kan vara besvärade och irriterade när man inte alltid kan ställa upp.
– Jag tycker inte det är några större problem att vara tjej med småbarn i ett ackordslag. Männen är frånvarande lika mycket.

Männen är frånvarande mer konstaterar Peter Jönsson knastertorrt och tar död på den arbetsgivarmyten.
– Jag tycker vi jobbar väldigt mycket på lika villkor som männen. Upplever faktiskt inte så många tjejproblem, säger en av kvinnorna.
De flesta berättar att det praktiskt brukar lösa sig med omklädning i bodarna. Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivare ska ordna separat ombyte för de kvinnor som så begär. De flesta arbetskamrater visar stor hänsyn och man löser det praktiskt på olika sätt. Man kommer in på arbetsmiljöfrågor och frågan är om kvinnor resonerar annorlunda än män?
– Vi kvinnor är kanske mer medvetna om arbetsmiljö och säkerhet. Som kvinna och moder känns det helt naturligt, säger en.
– Mitt liv och hälsa är viktigare än att få ett jobb gjort snabbt med ökade risker, säger en annan.

De berättar att de ställer krav på liftar istället för stegar där det går. Yrkeskläder är numera inget större problem. Det ska vara skorna och handskar då, menar en. Flera tycker det är viktigt med socialt nätverkande och lyfter fram Facebooksidan ”ELqvinnorna”. Ett enkelt sätt att lyssna av, få tips och dela med sig. Men inte minst för att kunna knyta nya kontakter.

Leif Göbel