I februari hade vi tjej-träff i Region Syd i Malmö. Detta har varit efterfrågat av flera personer under en längre tid, och eftersom de tidigare försöken dött ut efter ett tag tänkte vi ta tag i detta igen.

 

Några av våra fackliga förtroendemän hade på nyheterna sett ett inslag som gällde trakasserier inom polisen och hur Seko hade bemött detta. Dom började då tänka på hur våra tjejer inom elyrket egentligen har det och förslog att vi skulle fixa en träff för tjejerna där vi bla tog upp detta problem.

Sagt och gjort, jag kontaktade en tjej som jag fått tips om och som skulle vara bra på att prata om sådana här saker. Vi bokade en dag och sedan åkte två av våra förtroendevalda runt på de firmorna i Malmö som har tjejer anställda, man pratade både med tjejerna och med deras chefer och berättade att vi hade för avsikt att ha denna träff under en halv dag och att det var Sef som stod för kostnaden så det var bara för arbetsgivaren att bevilja ledigheten.

Det var tolv tjejer som var kallade, nio anmälde sig och fem kom. Lite trist att det inte blev fler, men de som var här var jättenöjda. Cidhy Cronjezon som höll föredraget hade lagt upp det på ett jätte bra sätt där det hela tiden blev en massa diskussioner.

Vi pratade om hur det är att vara i minoritet i en större grupp, det kan gälla kvinnor i mansdominerande yrken eller tvärt om, att vara invandrare eller utöva en religion som kanske ingen annan av arbetskamraterna gör eller att man har en politisk inställning som kanske kan vara lite utstickande eller kännas kränkande. Vi diskuterade hur tjejerna blir behandlade av sina chefer och av sina kolleger. Varför ska man vara på ett visst sätt bara för att man är kvinna eller man? Vad innebär det att ”ha högt i taket ” på arbetsplatsen? Ska vi verkligen behöva offra vår arbetsmiljö för att vi är rädda för att bli av med jobbet?

Många tjejer får ta mycket skit både av kolleger, chefer och kunder. Så ska det inte vara! Det är också jätteviktigt att man vågar berätta vad som hänt. Vi här på facket är ju till för att hjälpa våra medlemmar som råkar illa ut eller blir illa behandlade men vi kan ju inget göra om vi inte får reda på vad som händer. En chef som uppför sig illa mot en anställd fortsätter naturligtvis med detta om ingen säger åt honom att det inte är ok. Man ska inte ta på sig en massa skit för att man är rädd för att mista jobbet. Hur länge orkar man jobba under sådana förhållande. NEJ TJEJER nu gäller det för oss att hålla ihop och hjälpa och stötta varandra.

Vår ambition i VK 8 är att ha en tjejträff varje kvartal där vi både har matnyttig information men även gör något kul tillsammans. Vi har även planer på att köra en ATL-cirkel för bara tjejer. Vi som jobbar på regionkontoret hjälper er med kallelser och bokningar så det är bara för er att vara kreativa och komma med förslag. Ni som inte tillhör Region Syd får kontakta era respektive regionkontor för att få hjälp av dom.

Vi vill även uppmana er att gå med i Facebookgruppen ”Elqvinnorna” där mycket information går ut och där många tankar och idéer utbyts.

Stå på er tjejer, vi är lika bra som alla andra.

Nina Embrin