Nya lagar för elinstallationer skapar nya lösningar, och allt oftare är de trådlösa. I Norge infördes lagkrav på installation av spisvakter vid nybyggnation och större renoveringar, och en trådlös variant togs fram och lanseras nu även i Sverige.

 

Mer än var fjärde brand som räddningstjänsten åker ut på orsakas av köksspisen. Svenska MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har nyligen låtit göra en kartläggning av vilka spisvakter och skydd som finns på den svenska marknaden och en kvalificerad gissning är väl att en lagändring kommer även i Sverige inom kort.

Större efterfrågan på en produkt sätter fart på utvecklingen och norska Enöque har tagit fram en trådlös lösning kallad Mkomfy. Den svenska lanseringen började på elmässan i Kista i höstas.
– Det måste vara enkelt och det här är enkelt, säger Peter Svensson, säljare Enöque Svenska AB och drar i gång säljsnacket.
Men om man skippar det så kan man ändå konstatera att Mkomfy med sin trådlösa lösning blivit en storsäljare i Norge med över 30 000 uttag sålda bara förra året. Att slippa borra och klamra i kaklet såväl som ”krångla” fram en kabel mellan spis och vägg är spontant stora plus i den här installationen;
Mkomfy har en trådlös värmedetektor som med färdiga klisterlappar limmas på kaklet/ väggen cirka 40 centimeter ovanför spisen. Själva spisuttaget har en påbyggd box för reläfunktionen och monteras över befintlig dosa eller utanpåliggande. Anläggningen kräver ingen nolla och detektorn drivs av två AAA-batterier. När installationen är klar startas detektorn med ett knapptryck och relä och detektor börjar ”prata” med varandra.

Detektorn har vanlig timerfunktion men mäter samtidigt en genomsnittstemperatur över spisen. En plötslig temperaturökning bryter strömmen såväl som för hög temperatur. Detektorn varnar med pip och blink före avslag. Efter två eller fyra timmarsintervall kan du köpa dig 30 minuter i taget eller starta om proceduren
Mkomfy tillverkas för både perilex, flatstift och Schukouttag och det finns också en variant med sladd, så kallad plug and play, för att bara trycka i befintligt uttag. Samma lösningar som ovan finns för 230 v uttag 16 och 25 A och prismässigt ligger den i samma härad som andra varianter.
På MSB:s hemsida kan du läsa kartläggningen av spisvakter och lösningar i Sverige och där syns ett urval av produkter från svenska marknaden, dock ej alla.

Jan-Erik Johansson