ÅRETS ELNYHET

Årets elnyhet bland nästan 100 tävlande produkter på Elmässan blev den självtestande jordfelsbrytaren ”Restarter” från Malte-Winthje Automation AB. Minnesgoda Teknikfrontenläsare vet att vi gjorde ett större reportage redan i våras om nästa generations jordfelsbrytare där Malthe-Winthje är först ut i Sverige (se Elektrikern nr 3/12).

Brytaren motionerar sig själv en gång i veckan utan att strömmen bryts och om ett tillfälligt fel löser ut den så ”meggar” den anläggningen själv och slår på strömmen igen om allt är ok. Den har också en larmkontakt som dras om man vill skicka larmet vidare.

Finns i både två- och fyrpolig variant för 25, 40 och 63 A. En dansk undersökning visar att runt sju procent av jordfelsbrytare som inte motioneras regelbundet efter en tid inte fungerar som de ska. Prismässigt ligger Restart fem till tio gånger dyrare än en standardbrytare beroende på variant.

KABELVAGN

Trumma, avrullare och vagn i ett. Så lanseras QADDY som ska göra slut på hävandet och rullandet av kabeltrummor i de hinderbanor som byggarbetsplatser kan vara. Med ett enkelt handgrepp förvandlas trumman till en kärra med handtag där trumman är själva hjulet och kan dras/ skjutas fram. Vänd på steken, skjut in handtaget och trumman är färdig för kabeldragning menar NKT cables som tagit fram produkten som väckte en hel del nyfikna blickar på årets elmässa.

QADDY finns i de flesta vitkabelvarianterna och snart också med tvinnad FQ. NKT har lanserat ett pantsystem där du som kund ligger ute med 700 kronor i pant för vagnen och trumman och du får alltså med dig en ny trumma/ vagn varje gång och lämnar då in din tomma QADDY.

QADDY kom till den svenska marknaden i oktober i år, men har lanserats hårt till de stora elgrossisterna.

AVGRENINGSKLÄMMA 1

En av nyheterna på Elmässan i Stockholm var den här kabelavgreningsklämman från Melbye. Passar i trånga utrymmen där klämman träs på kabelns kardeler, dras åt och kontakttänderna av förtennad mässing äter sig genom isoleringen och skapar kontakt till fyra skruvinföringar. Passar matarkabel i storlekarna 4×95 – 4×150 kvadrat och därifrån kan du koppla på ledare från 16-50 kvadrat. 57 mm lång och höjd och bredd mellan 80-90 mm.

Avgreningsklämma HE 1/70/150 är hela namnet och e-numret 0893280.