Pehr Sjöblom från Eskilstuna är en av de som strider för att elektriker ska jobba med ackord i större utsträckning. Det ska ske genom mer kunskap. I ort efter ort i Mellansverige leder han studiecirklar och lär upp unga elektriker i ackordsberäkningarnas hemligheter.

I en av Asea:s gamla lokaler i Västerås är det numera mer kulturhus än verkstadslokal. I ABF:s datasal, sitter sex unga elektriker från Västerås och lär sig hantera ATL-ackordstidslistan och Ackcent, dataprogrammet för ackordsberäkningar.

Snittlönen skiljer 28 kronor per timme

Reportage

Pehr Sjöblom är cirkelledare. Han går igenom ett klassiskt elektrikerexempel. Ett garage, träfasad, gips inomhus. Nu ska det räknas på ackordsdelen.

– Jag började 2010 som bi-ledare till Tomas Gustafsson i Örebro. Det var en dagkurs och väldigt populärt. Då använde vi inga datorer. Men har man en endagarskurs är det lätt att man glömmer. Nu kör vi sex kvällar istället. Det har varit ett lyckat koncept att vara i en datasal, berättar Pehr.

Varför sitter ni här en massa kvällar för att lära er grejer till jobbet. Ingen betalning bara en kaffe och kaka?

– Det är motiverande, det blir ordning och reda och man får bra betalt, säger Henrik Ortman, 38 år och jobbar på Bravida.

– I slutändan får man tillbaka det i pengar. Det är en väl investerad tid, säger Kim Johansson.

Han jobbar på Midroc i Västerås och har börjat jobba på ackord så mått, men vill skaffa sig kunskap att klara räkna på jobb själv.

– Jag har mätt två små jobb själv. Vi har några gamla rävar som ofta varit väldigt hjälpsamma, säger Kim.

– Det är bra att börja med några små jobb, så man kan hitta rutiner. Det tar några sedlar om året för att bli duktig, säger Pehr Sjöblom.

Flera av de andra har också prövat på ackordsjobb lite i smått.

– Man vill ju tjäna så mycket som möjligt och det här är ett bättre sätt att tjäna pengar. Att gå på cirkel är det enda sättet att lära sig, säger Daniel Hedlund, 31 år och jobbar på Elcenter i Västerås.

Pehr berättar om positiva inkomstförändringar för de som jobbar på ackord i stället för på fast lön.

– Ackordet är lönedrivande. Med ackordsberäkning är det inte ovanligt att komma upp i månadslöner på 30-32 000. Det finns de i Stockholm vad jag vet som kunnat hämta ut 14 månadslöner, säger Pehr Sjöblom.

– Det är också bra för de som har låg månadslön, påpekar en av cirkeldeltagarna.

Pehr pekar på att ackordsjobb kan vara allt från ett litet jobb till jättejobb.

– Det kan vara ett halvårsjobb med tio man. Då kan det ta en vecka att räkna, säger Pehr.

Ackordstidslistan skapades på 1960-talet och det var tidigare en större andel av medlemmarna som jobbade på ackord. Men under 1990-talets kris var det en hel del ackordskunniga som försvann från branschen. Det har varit en stagnation under senaste 20 åren konstaterar Per Sjöblom. I dag är det runt 18 procent, var femte elektriker, som jobbar på ackord.

– Vi tappade kunskap på 90-talet. Det har blivit en kunskapslucka.
Det är den luckan som Pehr och en del andra försöker täppa igen.

– Det har varit en minskad ackordsdel. Lå oss ge oss ett par år, så får vi se om det svänger. Det är en generationsfråga, därför vänder vi oss mycket till unga elektrikerna.

Flera av cirkeldeltagarna har erfarenhet av ”gamla rävar” som har hjälp dem. Det är vad jag kan förstå inte helt enkelt. Det behövs en cirkel för att komma igång.

– Det är en del matte i det, säger Pehr.
Under 2011 och 2012 har Pehr utbildat 75-80 elektriker i Örebro, Västerås, Eskilstuna, Uppsala och några fler orter i Mellansverige. Under början av hösten hade han en kurs i Örebro på måndagar och en i Västerås på torsdagar. I oktober startade en ny kurs i Uppsala.

– Det har varit god respons hos grabbarna. Speciellt i Uppsala har det varit stort tryck. Grejen nu är att vi tagit steget in i datasalen.

Pehr Sjöblom bor i Eskilstuna, jobbar på Nea och är fackligt aktiv på flera nivåer. I klubben, ordförande för Sef:s Sörmladssektion och ledamot i verksamhetskrets 9:s ledning. VK 9 omfattar Närke, Västmanland och stora delar av Uppland och Södermanland.

Ett gäng unga elektriker från Västerås som lär sig räkna ackordsjobb i en studiecirkel. Pehr Sjöblom i mitten är cirkelledare. Daniel Hedlund på Elcenter, lägst till vänster, ser studiecirkeln som det bästa sättet att lära sig räkna ackord. Oskar Schütte på PMC El och David Westanmyhr på Midroc håller med.