Martin Rokka är nog eldirektörernas värsta mardröm. Med enkla medel och utan större kostnader har han sänkt sin energiförbrukning radikalt till runt 4 000 kW om året netto.
Med en traditionell solfångare, en hemmabyggd luftsolfångare, en vacumsolfångare, bergvärme, ackumulatortank, egenkonstruerad vindsnurra på tomten och eget arbete har detta blivit möjligt.
Han arbetar som tekniker på Göteborgs Energi AB. Han bor i ett vanligt enplans trähus från 60-talet med tvåglasfönster på Brännö i Göteborgs södra skärgård. Att besöka detta hus är lite som att komma hem till Uppfinnar-Jocke. Martin har en gedigen kunskap som elingenjör och är allmänt händig och nyfiken.

Martins budskap är ganska enkelt. Han tycker att elfirmorna ska sälja enkla robusta ”energipaket” och låta installera dem. Det flesta skulle enkelt kunna minska sin förbrukning av el med minst hälften. Det handlar om att producera el till sig själv (vindkraft och solfångare) och sälja till elbolaget samt att minska behovet av tillförd köpt el.

Idag är elbolagen enligt lag skyldiga att sätta upp en mätare för de som själva producerar el. För bara något år sedan fanns inte den möjligheten. Flera bolag betalar lika mycket för den el man köper som den man säljer till kund.
Vindsnurran på 24 volt hade en uteffekt på 1,5 kW på årsbasis när allt funkade och producerar ca 3 000 kWh/år. Är snurran inte för stor är den inte bygglovspliktig vilket annars kan vara ett ”evighetsproblem”. Solfångaren på taket med kristallinaceller producerar också el, även mulna dagar. Den levererade till och med dagar när det var snöstorm.

Martin visade dessutom upp en massa andra finesser som man kan göra för att minska energiförbrukningen. Ett exempel är en hemmatillverkad fläkt som får energi via termiska värmeplattor på täljstenskaminen. Avloppsvatten från disk, tvätt och dusch hade han sammankopplat genom en värmeväxlare för att ta tillvara dess energi för uppvärmning av tvättmaskinsvatten och dusch. Och tro det eller ej – det fungerade alldeles utmärk.

– Här finns en enorm marknad för elfirmorna som både ger jobb och pengar. Det borde bli jättepopulärt med tanke på vilka pengar kunderna kan tjäna på detta. Det finns redan idag många elfirmor som säljer färdiga värmeväxlare med apparat och installation, säger Morgan Andersson, ombudsman på Region Väst i Elektrikerförbundet.
– Vi ser idag att en del elfirmor är på hugget och satsar på framtiden. Man säljer t ex färdiga solcellsanläggningar. 20 kvm solceller ger ca 2 700 kW per år med optimal placering. Intressant blir det när du kan få ROT-avdrag för arbetsinsatsen. Du kan också ansöka om bidrag för solenergi. Jag blev själv inspirerad att har testat luftsolfångare själv med gott resultat, säger Andersson.

– Vi elektriker har kunskapen. Materialet och tekniken finns och blir bara bättre. Det handlar nu om att elfirmorna måste paketera och marknadsför detta. Annars kanske vi eller LO får fixa paket, ungefär som med LO-datorn och erbjuda som en värdefull medlemsförmån.

Leif Göbel