– Det händer att man på vuxenutbildningar slarvar med praktiken.
Det säger Pontus Slättman som hanterar lärlingsfrågor på arbetsgivarorganisationen Eio, apropå de berättelser om svårt att få lärlingsplats som Elektrikern redovisar.

Pontus Slättman menar att en viss överdimensionerad utbildning kan främja företagen. De har fler att välja på och det finns aldrig någon brist.
– Många elever gynnar branschen.
Men precis som Mikael Pettersson i Elektrikerförbundet, så tycker även Pontus Slättman att det idag utbildas för många elektriker.
– Det är en viss överproduktion i gymnasieskolan. Det måste finnas nån rim och ranson.

Den skevhet som finns måste hanteras av de lokala och regionala programråden, menar Pontus Slättman.
Han tror också att det kan gå bättre med den nya gymnasieläroplanen GY 11
– Det kan bli lättare att styra dimensioneringen.
Precis som Mikael Pettersson så tror Pontus Slättman att ETG-skolorna är en framtidslösning, men att det finns en del företag som föredrar att nya elektriker gör sin lärlingstid på företagen.

– Det är faktiskt lite olyckligt att en del vuxenutbildning slarvar med att fixa praktikplats. Har man skött sig bra på praktikplatsen, så är det lättare att få lärlingsplats, säger Slättman.
– Jag brukar tipsa de som kontaktar mig att gå in på Eio:s sökmotor. Där finns ju alla Eio-företag, utom de företag som går på hängavtal med Elektrikerförbundet. Det är nog den bästa sökmotorn. Ett annat tips är att lägga ett CV på posten och sen åka dit några dagar senare.

Per Eklund