Hej!

Jag är inne på min elfte månad som arbetslös. Ingen hjälp får man från arbetsförmedlingen. Arbetsgivare slänger bara på luren så fort dom hör att man är lärling, och alla jobb som utannonseras ska man ha fullgjort sin lärlingsanställning och gärna har FLER-ÅRIG erfarenhet. Till råga på allt så fortsätter Lernia och company att göra reklam för sitt elprogram och skriker högt efter att det behövs fler Elmontörer/elektriker.

Det är skrattretande, löjligt, men framför allt tragiskt att de ansvariga inte tar ansvar för dom tusentals arbetslösa lärlingar som är redan är där ute, och ser till att dom får jobb så att kunskapen inte går förlorad innan dom går och utbildar fler elektriker som kommer och möta samma öde. Så som jag ser det är det bara ett politiskt spel för att sätta fler och fler ungdomar/vuxna på skolbänkar utan att ha nån som helst framtidsplan för dessa när dom färdig utbildade, bara för att mörka/minska statistik på arbetslösa.

Jag kommer verkligen ihåg första skoldan ute på Lernia anläggningar i Örnsberg, när representanter för Elsäkerhetsverket och arbetsgivare målade en gyllene framtid, talade om för oss att vi satsade rätt och att vi behövs och alla olika branscher där vi kunde få anställning.

Jag kan säga så här av dom cirka 30 personer som började Elprogrammet sommaren 2010 så är det på ett ungefär bara tolv som orkade läsa färdigt hela utbildningen av dom tolv så är det typ tre eller fyra som har fått anställning och det tack vare att det hade turen och hamnade hos seriösa företag som såg till och fixa duktiga handledare och fixa stimulerande arbetsutgifter.

Jag som hade oturen och gjorde praktik hos en snubbe som hade tre anställda som jobbade svart, slet från 07 på morgonen till 23 på kvällen, fick enbart bära på verktyg och städa och klagade fick jag inte. För så fort jag öppnade mun och frågade och sa ”är det schysst att tvinga en APU:are att jobba till 23” så svara han,”vill du praktisera från 7 till 17 så kom inte tillbaks till mig”. Inga regler, inga kontroller, det är ett djungel där ute.

Med vänliga hälsningar

Fredrik