I våras polisanmäldes bemanningsföretaget Uniflex, efter att de krävt flera månadslöner i ersättning, när ett företag ville anställa elektrikern Jonny Garibo.
Nu har företaget och Svenska Elektrikerförbundet haft överläggningar i ärendet. Jonny Garibo och Elektrikerförbundet får ersättning från Uniflex.

Jonny Garibo hade en provanställning på bemanningsföretaget Uniflex. Därifrån blev han utlånad till företaget El-finess. Det senare företaget var så nöjda med elektrikern Jonny Garibo att de ville anställa honom.

Men Uniflex krävde då ett skadestånd från El-finess på två månadslöner, vilket gjorde att de inte kunde anställa Jonny.
Elektrikerförbundet menade att Uniflex bröt mot lagen och polisanmälde Uniflex.
– Det här är olagligt. Det är en modern form av slavkontrakt Det är vår förbannade skyldighet att se till så det försvinner, sa Elektrikerförbundets Petter Johansson efter polisanmälan.

Enligt Dagens Arena har Elektrikerförbundet och Uniflex gjort en uppgörelse i fallet. Uniflex ska betala 15 000 kronor till Jonny Garibo och 15 000 kronor till Svenska Elektrikerförbundet. Fortfarande står dock polisanmälan kvar mot företaget.
Mikael Pettersson, ombudsman på Elektrikerförbundet som skött förhandlingarna med Uniflex, bekräftar att man haft diskussioner med Uniflex, men vill inte kommentera frågan i nuläget och hänvisar till kommande diskussioner med företaget.

Per Eklund